skip to Main Content

Els premis del I Concurs de Videorecomanacions culturals en català de Manacor reconeixen l’originalitat i la qualitat

Dijous passat es varen entregar els premis del I Concurs de Videorecomanacions per a Joves del Servei Lingüístic de l’Ajuntament de Manacor i la Direcció General de Política Lingüística del Govern. En aquesta edició hi han participat un total de 33 joves estudiants d’entre 14 i 30 anys que han realitzat 29 vídeos breus. Es va fer entrega de nou distincions dotades amb 50 euros o amb una subscripció anual a Filmin.cat en funció de la posició en què han quedat.

En paraules de la directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior, Manacor és a un dels municipis on més persones han concursat. Durant l’entrega, també va puntualitzar que la gent es pensa que amb el castellà arribaran a més persones, però en realitat amb el català destaquen i tenen una veu pròpia. I és que cal recordar que l’objectiu era el de crear contingut en la nostra llengua per difondre a través de les xarxes socials.

En aquest certamen s’ha premiat l’originalitat i la qualitat de les gravacions presentades. Per fer les valoracions s’han dividit els participants en dues franges diferents: de 14 a 17 anys i de 18 a 30. Així mateix, tots ells podien optar a les distincions de les categories de literatura, audiovisual i cultura. A aquestes cal sumar-hi el premi especial a la millor videorecomanació en forma de glosa o rap.

Cultura, emoció i manacorinitat

La categoria de cultura és a la que més manacorinitat han demostrat els i les participants. Festes populars i tradicions nostrades són els principals protagonistes de les videorecomancions premiades en aquest àmbit. També, però, aborden altres temàtiques. Així, que els premiats en aquesta categoria a la franja de 14 a 17 anys varen ser Maria Nicolau i Francisca Pascual amb un vídeo sobre els cossiers; Cristina Galmés, amb una gravació sobre Sant Antoni; i Miquel Veny i Daniel Troya amb una videorecomanció sobre l’skate, un esport que viuen amb intensitat al si del municipi.

Dels concursants de 18 a 30 anys, el premiat va ser Antoni Guiscafrè amb Molí de vent. Una recomanació cultural on s’explica la importància d’aquestes infraestructures a Manacor.

Amb tot, convé remarcar que la glosa guanyadora també està relacionada amb la cultura popular manacorina. De fet, el seu títol és ‘Tradicions més emblemàtiques de Manacor’ i el vídeo ha estat realitzat per Maria Nadal. Fa un repàs sobre festes, danses i gastronomia.

Literatura i audiovisual

Pel que fa a les recomanacions literàries, als vídeos premiats s’hi troben resumits els arguments dels llibres preferits dels guanyadors i una exposició dels arguments, a vegades amb un toc d’humor, per convèncer al públic de llegir-los. Les gravacions reconegudes a l’entrega de premis parlen sobre El crèdit, a càrrec de Miquel Mascaró, i de La noia de la Caravana, per Dahara Servera. Primer i segon premi respectivament de la franja d’edat de 14 a 17.

Respecte de la categoria d’audiovisual, hi ha hagut tres reconeixements i tots ells relacionats amb sèries catalanes o balears. Els premis han estat per Bernat Pascual i Simó Joan Lliteras amb Merlí, i el segon ha estat per Teresa Kurtin i Francisca Bordoy per Les de l’Hoquei. Al seu torn, a la franja d’edat de 18 a 30, destaca Miquel Àngel Riera amb la recomanació de la sèrie Pep.

Back To Top
Search