skip to Main Content

Manacor serà Vila del Llibre del 10 al 12 de juny

Aquesta fira obrirà botigues, espais i locals tancats al públic, però que formen part de la cultura manacorina amb l’objectiu de tornar-los a omplir de literatura i de vida.

Manacor serà Vila del Llibre els dies 10, 11 i 12 de juny. La fira se celebrarà al centre històric del municipi, concretament al claustre de Sant Vicenç Ferrer, al carrer del Pou Fondo, al carrer del Pare Andreu Fernández, a la plaça de les Verdures i als carrers adjacents. També s’integraran en l’esdeveniment aquells locals, espais i botigues emblemàtiques que ja no estan obertes al públic i que estan ubicades en aquestes vies. L’objectiu és “que quan la gent visiti una Vila sàpiga que trobarà el món del llibre en els llocs on passa la vida de les persones”, assegura el director de la Vila del llibre CAT, Enric Bono. A més a més, tendran cabuda totes les manifestacions artístiques possibles: des dels gèneres més tradicionals fins als més innovadors i des dels artistes més consolidats fins als més joves.

Convé recordar que la xarxa de Viles del Llibre és una iniciativa que va néixer a Catalunya fa uns 14 anys per difondre tant la literatura com la cultura catalana i que aquest 2022 creua per primera vegada la Mediterrània per incorporar Manacor a la seva ruta formada fins ara per set municipis. Un fet que, assegura Bono, els fa molt “contents”. Al seu torn, el batle del municipi, Miquel Oliver, posa de manifest que “era de justícia” que la primera Vila del Llibre a Mallorca es fes a Manacor perquè “la cultura és present a cada passa”. Així mateix, assegura que és una demostració de l’acord de Palma entre les Illes, Catalunya i el País Valencià per fer difusió de la cultura comuna.

L’adhesió es va formalitzar dimarts 22 de març amb una presentació a la Institució Pública Antoni Maria Alcover. Tot i que encara no s’ha fet públic el programa, ja han avançat que al mercat dels llibres hi participaran una trentena d’editorials, moltes d’elles provinents de Catalunya. Igualment, varen anunciar què pretenen amb la fira.

Cossiols i llibres

“Montcarrà havia estat sempre un lloc enclotat i pudent amb els carrers regalimosos i els matins emboirats, era un poble malsà que congriava romàtic i on, malgrat tot, la gent s’hi moria de vella”. Amb aquesta referència a Maria Antònia Oliver arrencava la seva intervenció a la roda de premsa l’actor i dramaturg Toni Gomila, que serà el comissari de la Vila del Llibre de Manacor. Una cita que va utilitzar per explicar la idea que fa de paraigües en aquesta fira: ‘Cossiols i llibres’. I és que, explica Gomila, només s’aconsegueix que un lloc sigui habitable amb cultura i art. Per tant, segons va dir, “els llibres són transmissors de coneixement, de cultura, i els cossiols són transmissors de natura, de vida i de verdor; així intentarem fer reverdir el centre d’aquell Montcarrà oblidat”.

Una oportunitat, comentava l’actor, que permetrà demostrar que “Manacor pot tenir coses qüestionables, però el que no es pot qüestionar és la vitalitat cultural”.

Que no sigui la darrera

Tots els assistents a la presentació d’aquest esdeveniment varen coincidir dimarts passat en què esperen que no sigui la darrera. Gomila assegurava que faran tot el possible “perquè aquesta història quedi enllaçada i no sigui efímera”. També ho deia la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la consellera de Cultura al Consell insular, Bel Busquets.

Back To Top
Search