Skip to content

Els pressuposts municipals es poden veure de manera clara i desglossada a través d’un visor web

És una eina desenvolupada pel Consell de Mallorca que dota les administracions públiques de més transparència

Els ciutadans i ciutadanes de Manacor poden consultar a què es destinen els doblers que paguen a través dels seus tributs i taxes. I a això ho poden fer a través d’un visor que posa a disposició de la ciutadania la informació desglossada, clara i accessible dels pressupostos municipals. A la pàgina web manacor.suportmunicipal.net es pot veure el total dels comptes, a què es destina cada partida i quina quantitat de doblers ja s’ha executat per part del consistori. De manera resumida, diu d’on venen els doblers i a on van a parar. Els diners gastats per part de l’administració pública s’aniran actualitzant cada tres mesos.

La plana web està dividida en quatre apartats: visió global, polítiques, despeses i pagaments i els meus imposts. Aquesta darrera secció permet a l’usuari calcular la quantitat exacta de doblers que aporta i quina xifra es destina als diferents departaments municipals.

El visor de pressupost es va presentar aquest dimarts amb la presència del conseller de Desenvolupament Local i Promoció Econòmica al Consell de Mallorca, Jaume Alzamora; el director insular de Suport i Coordinació Municipal, Miquel Lluís Mestre; el batle de Manacor, Miquel Oliver; i la delegada municipal d’Activitat Econòmica i Financera, Cristina Capó. Durant la roda de premsa, els quatre assistents varen insistir en el fet que aquestes dades sempre han estat públiques i que es poden veure al portal de transparència, però que amb aquesta aplicació web són més accessibles i clares.

Oliver va especifica que “les dades no estaven amagades i continuaran sent públiques”. L’única diferència, diu, és que amb aquesta eina es “facilita la interacció de l’usuari”. Així mateix, observa que surfejar a través d’aquest web i prendre consciència del que es paga i amb què s’inverteix, pot fer prendre consciència a la societat què perquè hi hagi “serveis públics i de qualitat, existeixen taxes i tributs”.

Dades per tractar

Les xifres que apareixen en aquest visor, a part de ser de fàcil accés per a la ciutadania, també permeten que siguin tractades per part dels usuaris. És a dir, es podran baixar els fitxers, en open office per exemple, i les persones interessades podran aplicar fórmules per tal de tractar les dades “i treure les conclusions”, explica Mestre.

A més a més, segons indica Capó, el repartiment de les partides pressupostàries es podrà “entendre millor”. Tot i això, la delegada d’Activitat Econòmica assegura que “ho anirem millorant perquè sigui més comprensible”.

Amb tot, del visor en destaquen que es podran comparar els pressupostos any rere any. És a dir, els comptes quedaran registrats i es podrà veure la diferència de doblers recaptats i executats en els diferents exercicis. Això, però, encara no és possible perquè només hi ha les dades d’enguany.

Vint municipis

El visor és una eina desenvolupada pel Consell de Mallorca i que ja s’utilitza a 19 municipis. Manacor és el número 20 que l’empra.
El web s’ha posat en marxa enguany i Mestre remarca que “és un projecte viu”.

Back To Top
Search