Skip to content

“S’ha de posar sobre la taula la defensa de la nostra llengua, cultura i identitat així com la nostra autonomia i institucions”

Jordi Caldentey (Manacor, 1964) és president de l’Obra Cultural Balear a Manacor i el número 8 a les llistes municipals del Pi. Parlam amb ell sobre els propers comicis.

Els partits d’àmbit estatal poden defensar de la mateixa manera els interessos balears?
Molt secundàriament. No crec que per sistema hagin d’anar en contra però la seva prioritat no són les Balears.

Els partits regionalistes tenen una representació més minoritària i han d’acabar pactant.
Si es treu representació, s’han de posar condicions ben fixes. La primera de totes és el finançament balear, així com tenen les Canàries i el País Basc. Després, s’ha de posar sobre la taula la defensa de la nostra llengua, cultura i identitat així com la nostra autonomia i institucions. El Pi és un partit que cerca establir ponts, establir acords i deixar de banda les utopies personals. Fa falta reivindicar el diàleg.

I la llei Montoro?
És un dels altres punts que a tenir en compte. Tenir doblers i no poder-los gastar fa que la gent es demani per què serveixen els Ajuntaments.

T’agradaria una coalició com la de Canàries?
Sí, per mi seria el més ideal, tant per les eleccions espanyoles com les europees però la cultura de posar les nostres illes per damunt les dretes o les esquerres encara va enrere.

En canvi a Manacor el Pi va pactar amb el PP…
A mi em va decebre molt aquest pacte. Crec que el PP està enfurismat en tornar enrere en l’àmbit estatal i autonòmic però crec que aquí ha funcionat, el pacte ha pogut anar. Així i tot, no estam tancats a cercar acords.

Què és més important el paper estatal, l’autonòmic o el municipal?
Per mi el municipal i l’autonòmic. Per desgràcia sé que el poder no el tenim nosaltres però allà on jo tenc les il·lusions centrades és al meu municipi.

Ha sorgit una dreta molt extrema: on està el cordó sanitari?
El cordó sanitari haurien de ser els drets civils i els drets humans. Ningú pot anar a la presó per les seves idees i hi ha partits que per acció o per omissió hi han donat suport.

Per tant, amb qui es pot pactar?
Amb Vox i Ciutadans ho veig molt complicat, per no dir impossible. Els altres dos partits també han donat suport a l’abolició momentània de l’autonomia i això no m’agrada, l’autonomia hauria d’estar consolidada. Crec que s’obrirà un gran debat per pactar.

Creus que el procés català influirà en el vot espanyol?
Sí, influirà molt perquè Catalunya té pes econòmic i demogràfic. El camí que prengui Catalunya tendrà conseqüències en altres territoris. Des del meu punt de vista, l’Estat no ha mostrat voluntat de dialogar i m’entristeix que s’hagi arribat a aquest cul-de-sac.

Quina aposta fas per les generals?
Crec que el Pi i Més augmentaran, el PSOE es mantendrà i el PP baixarà i pas pena que els vots que perdin, vagin a Ciutadans i a Vox.

Back To Top
Search