skip to Main Content

Els voluntaris de S’Altra Senalla, un equip que vol créixer

S’Altra Senalla i la seva botiga no serien el mateix sense el col·lectiu de voluntariat, que ara mateix està compost per 10 persones. Tots en conten meravelles, perquè s’hi han sentit completats i realitzats. Alhora, però, veuen que cal refermar l’equip amb nous membres.

“Necessitam més temps i més mans per fer més actes de sensibilització”

Margalida Socies va començar de voluntària a S’Altra Senalla el 2008. Confessa que hi va antrar perquè “ja ho coneixia d’abans i perquè pràctdicament coneixia tota o molta de gent que va començar amb aquest projecte”. Aquell ja llunyà 2008, explica Socies, “va ser un any on jo vaig donar per acabats projectes que ja tenia començats i em vaig permetre començar-ne d’altres, com formar part de l’associació del Casal de la Pau – S’altra senalla”.
Per a Margalida Socies, “el que de bo aquesta associació és que el voluntari és molt diferent i que cadascú hi aporta el que bonament pot i sap i tot és benvingut i apreciat per a tots els membres. Uns aporten temps, altres idees, uns són més constants, altres les aportacions les fan puntualment… Totes i tots són necessaris i gràcies a tot el que feim la botiga pot fer 25 anys”.

Ara, passats els anys, aquesta mestra d’escola manacorina considera que “personalment som més conscient de la situació de les persones del Sud, som més sensible a les necessitats d’aquests països a la seva situació personal i, sobretot visc una gran satisfacció de poder posar el meu granet d’arena per donar a conèixer les desigualtats i fer alguna cosa pq de cada vegada aquestes desigualtats siguin menys”.

Per a Margalida Socies, S’Altra Senalla, a dia d’avui, “necessita més temps i més mans per poder fer més actes de sensibilització”.

“No feim caritat, feim justícia”

Fa devers quinze anys que Guillem Melis és voluntari de S’Altra Senallla, i explica que va arribar a l’associació “per amistat”. Melis, que ha mantengut i manté encara una llarga trajectòria de militància i compromís amb moltes de causes justes, creu que “fer de voluntari suposa un compromís amb l’entitat” i considera que “m’ha fet creure més en la justícia que aporta aquesta associació”. Guillem Melis ho té clar: “Nosaltres, a S’Altra Senalla, no feim caritat, feim justícia”, alhora que recorda que “a la nostra associació no li falta res, en tot cas li falten voluntaris”.

“Em fa sentir bé ajudar la gent que ho necessita”

Pep López, conegut actor de teatre manacorí, va conèixer S’Altra Senalla “fa devers vint anys”. “Hi anava a comprar i a poc a poc vaig conèixer aquesta família de bona gent i els seus projectes” i ara ja fa prop de devuit anys que n’és voluntari. Per a López té molt de valor “ajudar la gent que ho necessita”, però també “obrir la porta de la botiga quan em toca i conèixer la gent que lluita per un món just”. Pep López veu que “a poc a poc aconseguim ser millors en tots els aspectes, i això ens fa sentir bé a tots”. Per a aquest carismàtic actor i director manacorí a S’Altra Senalla, “ens falten voluntaris i poder obrir les portes a la gent i mostrar-los la nostra intenció d’ajudar la gent de més enllà”.

“Vaig conèixer la botiga quan encara era al carrer del Pou Fondo”

Maria Esperança Riera és voluntària de S’Altra Senalla a la botiga i també als centres educatius allà on fa feina.

Riera té clar que “som voluntària per compromís ideològic sense cap dubte”. Coneixia l’existència del comerç just perquè “solia anar a una botiga de Palma d’OxFam i a una altra de la Fundació Vicenç Ferrer”. Recorda que “vaig conèixer S’Altra Senalla a Manacor quan era al carrer del Pou Fondo, perquè hi anava a comprar, i quan ja varen passar la botiga a la ubicació actual ja em vaig informar sobre com funcionava l’associació i si hi hauria la possibilitat de dedicar-hi algunes hores”. “Com que cada dia hi trobava una persona diferent, vaig comprendre que eren voluntaris” i a poc a poc “m’hi vaig anar incorporant”. Riera recorda que fent feina a l’institut de Son Servera i al de Sineu “va incorporar les paradetes de S’Altra Senalla als centres per Nadal o també en col·laboració amb la cantina, en el cas de Sineu”.

Per a Maria Esperança Riera, el fet de ser voluntària “m’aporta satisfacció per poder aportar el nostre granet d’arena en la col·laboració per la igualtat”.

“Mir d’engrescar el meu entorn”

Neus Jaume és voluntària des de fa aproximadament vuit anys. Ja coneixia la botiga de Palma, però un dia va descobrir la de Manacor i “ja m’hi vaig interessar per participar-hi”. Per ella, “és molt important el paper dels voluntaris perquè el comerç pugui ser just per a tothom”. Sempre que ha pogut “he mirat d’engrescar el meu entorn, a qualque dinar familiar o amb les amistats”. Per a Neus Jaume “S’Altra Senalla sempre ha estat un lloc molt agradable des del qual ajudam que tothom pugui tenir millors condicions de vida”, per això troba que “és necessari que hi hagi més voluntaris per poder fer arribar el missatge a més gent”.

“Em fan sentir com si fos voluntària des de sempre”

Margalida Cladera, mestra jubilada de fresc, és una de les voluntàries més novelles de S’Altra Senalla. Coneixia el projecte de feia estona “però fins ara no he tengut prou temps per dedicar-m’hi”. És voluntària tant pels valors (entre els quals anomena “igualtat, solidaritat, justícia, transformació social…”)que hi veu com pel “compromís ideològic”. Se sent “molt ben acollida” per l’equip de S’Altra Senalla. “Pareix que hi he estat sempre”, diu. Cladera sent que aporta “temps, idees, feinetes manuals” i a canvi rep també “satisfacció personal, alegria, amistat…”

“El voluntariat de S’Altra Senalla és imprescindible”

Roser González fa prop de mig any que va començar a fer de voluntària per S’Altra Senalla, “juntament amb un parell de companys de classe. Ens vàrem involucrar perquè feim el Batxiller Internacional i tenim una assignatura que se diu CAS, una part de la qual consisteix a fer hores de voluntariat i de servei”. Per a González “el voluntariat a S’Altra Senalla és imprescindible. Tots els voluntaris s’impliquen moltíssim amb tot el que es necessita i fan tot el que poden”. Explica que ella i els seus companys “com que som els més joves i els que estam més dins el món de la tecnologia, hem fet una sèrie de vídeos per pujar a les xarxes socials i mostrar la feina dels voluntaris i promoure les activitats que es fan a S’Altra Senalla”.

Essent voluntària de S’Altra Senalla, Roser González intenta de cada vegada “ser més solidaria i vulgui participar més a les activitats”. A més, afegeix també l’ha ajudada a sentir-se “més connectada amb la societat manacorina”. Per González, seria bo que S’Altra Senalla comptàs “amb més voluntaris joves que vulguin divulgar els valors de l’associació dins aquest sector de la població”.

“Qualsevol edat és bona per ser voluntària, si tens ganes d’ajudar”

Miquela Serra és una de les voluntàries més veteranes de S’Altra Senalla. Fa devers quinze anys que hi col·labora. “Havia sentit a dir que hi havia voluntaris i com que ja tenia els néts grans tenia temps i em feia ganes ajudar m’hi vaig involucrar”, ens diu. Serra considera que “el voluntariat és molt important perquè com a qualsevol botiga hi ha moltes coses a fer, i entre tots donam una mà”. Per a  ella ser voluntària de S’Altra Senalla, sobretot, “em fa sentir útil”. Segons Miquela Serra, és molt necessari que “més gent conegui la botiga i la seva labor, i això seria una manera de tenir més voluntaris i més clients”, i acaba afegint que “jo tenc setanta-nou anys, i vull dir a la gent que l’edat no fa nosa, qualsevol edat és bona, per ser voluntària, si tenim ganes d’ajudar”.

 

Back To Top
Search