skip to Main Content

Enganxa’t a la bici. EnBICIa’t

Fa uns dies s’ha celebrat la setmana Europea de la mobilitat i l’Ajuntament de Manacor, molt encertat, va apostar per una campanya mediàtica molt divertida. Ens anima a utilitzar la bicicleta com a mitjà de transport, a saber quants de minuts hi ha de casa al centre, a compartir el vehicle per a estalviar doblers i reduir la contaminació, etc.
Entre tots podem aconseguir un municipi més sostenible, saludable i divertit, utilitzant com a mitjà de transport la nostra bicicleta. A més, el trànsit amb bicicleta ennobleix a una ciutat, millora la salut dels ciutadans, és net i eficaç, no contamina i permet fer exercici sense perdre el temps, entre d´altres.
Aprofitant que encara tenim bon temps i podem gaudir d´una sortida amb els amics o la família, vos ofereixo una sèrie de recomanacions a l’hora de circular amb la bicicleta, el seu manteniment i altres temes importants.
– Escull bé la bicicleta. Qualsevol bicicleta és bona per anar pel poble o la ciutat. No obstant això, una bicicleta híbrida o de passeig és més còmoda.
– La bicicleta en bon estat. Abans de sortir, revisa la pressió dels pneumàtics, els frens i els llums de la teva bicicleta. Fes-li fer revisions periòdiques ja que dur un manteniment de la nostra bicicleta ens evitarà qualsevol ensurt.
– Anar per les rutes més tranquil·les. Tria els itineraris més adients, com ara carrils bici i carrers de poca circulació.
– El casc, sempre. Pot ser útil en cas de caiguda. És recomanable dur-lo sempre. No obstant, és obligatori per als menors de 16 anys i per tothom fora de la ciutat.
– La bicicleta és un vehicle. Respecta els senyals i les normes de circulació com qualsevol altre vehicle.
– Atenció amb les maniobres. En les maniobres d’avançament o de canvi de direcció, fes-ho progressivament i amb seguretat, indicant-les amb anterioritat i assegurant-te que t’han vist.
– Circula en línia recta. Evita fer ziga-zagues i no entris en els espais buits de la línia de cotxes aparcats per deixar passar les persones que tens darrere. Tampoc val la pena posar-te en situacions de risc i avançar els cotxes aturats per guanyar pocs segons.
– Respecta els vianants. Quan circulis per espais compartits amb els vianants (zones de vianants, passeigs, etc.), respecta la preferència de pas dels vianants i adequa la teva velocitat. Pensa que el vianant sempre hi té prioritat.
– A la nit, fes-te veure. És molt important que, de nit o amb poca llum, utilitzis materials reflectors i enllumenat per a què les altres persones et vegin.
Si decidiu circular amb la vostra bicicleta després de llegir aquest article, vos convido a que animeu també als vostres fills i filles a anar a l’escola amb la bici, o a peu, de ben segur arribaran molt més tranquils , evitant embossos, fuites de darrera hora, i sobretot arribar tard per culpa de l’acumulació del trànsit. I sobretot serà més divertit.
A S´Illot s ha fet un projecte conjunt amb el CEIP Es Talaiot on es convida als alumnes i les seves famílies a anar a l’escola a peu o en bici, i la veritat és que ha estat més que satisfactori, ja que cada dia, són més els nins i nines que vénen sols o acompanyats amb les seves famílies a peu o amb bici a l’escola, una experiència que amb el temps s ‘hauria de traslladar a tots els centres educatius del nostre municipi, perquè si entre tots i totes posam el nostre granet d’arena segur que aconseguirem un poble molt més saludable i sostenible.
Acabaré amb una frase molt inspiradora:”Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món”.
Salut i kms.

Andreu Alba. Policia Tutor de Porto Cristo

Back To Top
Search