Skip to content

“Està comprovat que a Espanya hi ha 36 mil morts atribuïbles directament a la contaminació de l’aire”

Diana Garau (Palma, 1973) és metge de família a Porto Cristo i Cales de Mallorca i forma part del Comitè de Salut de l’IES Porto Cristo. Parlam amb ella sobre salut i mobilitat sostenible.

Quins són els beneficis d’utilitzar la bicicleta?
Beneficis n’hi ha moltíssims, individuals i col·lectius. A escala de salut disminueix el sedentarisme, la tensió arterial, el risc de malalties cardiovasculars i d’ansietat… Més enllà de la salut, també fomenta l’estalvi perquè és molt més econòmic que un cotxe. De fet, a nivell mèdic està comprovat que les ciutats on tenen plans de mobilitat sostenible desenvolupats, les malalties cardiovasculars i respiratòries disminueixen. D’altra banda, a nivell col·lectiu, com per exemple, la millora del medi ambient, la disminució de gasos d’efecte hivernacle, manco renous… La ciutat es fa més amable. Un altre fet que no solem tenir en compte és que es necessiten molt manco recursos i genera molta manco contaminació fabricar una bicicleta que fabricar un cotxe. I més enllà de la bicicleta, la mobilitat sostenible engloba moltes altres coses com per exemple pujar les escales en lloc d’usar l’ascensor o anar a peu per dins del poble.

És recomanable per a totes les persones i de totes les edats?
Això s’ha de mirar a nivell individual però generalment, si parlam de trajectes curts, qualsevol persona que tengui tots els sentits bé, si que es pot fer. Una altra cosa seria en el cas de grans ciutats amb trajectes més grans però en el cas de Manacor, qualsevol persona amb un mínim nivell de salut, hi pot anar i si no a peu. A peu hi pot anar tothom i també és molt recomanable.

La contaminació atmosfèrica no afecta només a les grans ciutats, no és vera?
Clar que no. L’atmosfera és oberta i els gasos de l’efecte hivernacle afecten per tot, encara que les grans ciutats puguin tenir índex més elevats de contaminació.

En el nostre entorn, creus que és millor usar la bicicleta a Manacor o a la zona costanera?
És molt diferent. A Manacor ciutat es podria fer perfectament un pla de mobilitat sostenible perquè és molt pla. En canvi Porto Cristo té molts pendents però s’Illot també és molt pla i ja té un carril bici que s’utilitza moltíssim… S’ha d’estudiar.

Quins són els principals riscos d’una vida sedentària?
Moltíssims. Sobretot l’augment l’obesitat i de la pressió arterial, risc de patir diabetis, cúmul de greixos nocius, augment de les malalties respiratòries… De fet, està comprovat que a Espanya hi ha 36 mil morts atribuïbles directament a la contaminació de l’aire. Per això, si aconseguim reduir els gasos, també disminueix la mortalitat així com les despeses i els ingressos hospitalaris.

Back To Top
Search