skip to Main Content

“Enguany IB3 ha duplicat l’audiència”

El director d’IB3, Andreu Manresa, inaugurà el curs monogràfic de l’Escola de Mallorquí sobre llengua i mitjans de comunicació.

“800.000 persones la miren almenys qualque vegada cada mes. És la primera font d’informació a les Illes Balears. No hi havia hagut mai un equip periodístic om aquest”. Així en parlava, d’IB3, el seu director, el felanitxer Andreu Manresa. Manresa ha estat el primer dels ponents del curs monogràfic que sobre llengua i mitjans de comunicació ha organitzat l’Escola de Mallorquí de Manacor.

Manresa va recordar que “IB3, des de 2015, emet íntegrament en català, sense pel·lícules ni minisèries en castellà, que era una font de recerca de públic en el seu moment”. Així aclarí el director de “ens que “l’opció lingüística és clara, el català és la llengua vehicular, que és una de les seves raons de ser” per afegir després que “hem fet una gran innovació tecnològica, amb una radiotelevisió avantguardista, després d’haver estat gairebé catorze anys sense cap tipus de renovació”. Manresa encara recalcà que “tots els nostres productes són en català, per una qüestió de necessitat, de precaució, de protecció, i, no ho volia dir, però també d’emergència”. Tanmateix, hagué de reconèixer que “hi ha alguns col·laboradors que són castellanoparlants i s’expressen en la seva llengua en antena, també”.

Per Manresa, IB3 “fa d’altaveu de la resta de mitjans i, alhora, també s’hi suma”. “No hi ha cap altre mitjà que pugui tenir el nombre de periodistes, càmeres, temps, àmbit de tota la comunitat, durant tot el temps i en tots els accents com ho té IB3”, afegí, per acabar dient que “IB3 és una conversa de la societat amb ella mateixa. La gent s’hi escolta i l’escolten, i s’assembla a la societat a la qual es refereix, perquè li fa de mirall”.

Pel que fa als índexs d’audiència, Manresa s’enorgullí de poder dir que “enguany hem duplicat l’audiència, contra tots els pronòstics, perquè ho hem fet sense posar material fàcil, ni sèries internacionals, ni pel·lícules en castellà. En el moment que deixàrem d’emetre pel·lícules en castellà sí que coneguérem un retrocés en l’audiència, però ara hem recuperat el temps perdut i estam entorn d’un 5,5 per cent d’audiència, quan abans teníem un 2 o un 3.

El director d’IB3, a més, va recordar que l’ens “cedeix part del seu multiplex perquè aquí també puguem veure el Canal 33 i el 3/24”, tot i que reconegué que “no podem veure TV3CAT per una qüestió de drets, ens sortiria molt car poder veure aquest canal com el veuen a Catalunya, sobretot d’ençà que han adquirit els drets per poder emetre el futbol.

També parlà, que per això hi havia estat citat igualment, del model lingüístic d’IB3: “El llibre d’estil existeix i és de compliment per a redactors i locutors de la casa. Qualsevol persona que hi faci feina ha de venir apresa de ca seva, no ha de tenir dubtes, en aquest sentit”. Així i tot, reconegué que “són necessàries les assessories, però tenim els serveis lingüístics externalitzats, participats per un contracte extern, i tenim intenció d’inserir-los dins la plantilla, però la llei Montoro no ens ho ha permès”, per acabar lamentant-se que “a l’època de les piràmides hi havia tretze persones que duien aquest servei, ara n’hi ha sis i estan externalitzades”.

Manresa es mostrà orgullós de sèries i productes com “Treufoc, Mai neva a Ciutat, Pep, Amor de cans… fetes en català i en els distints accents”. Tot això essent “la segona televisió més petita de l’estat”, conclogué, per dir que “el futur és complicat, però no dramàtic”.

Back To Top
Search