Un estaria situat a la zona del Pou Nou i l’altre ja a la carretera cap a Portocristo, concretament al redol que queda entre Son Suau i les Talaioles. Si els projectes apel·len a l’interès industrial estratègic, els Ajuntaments poca cosa poden fer per aturar-los
No s’aturen d’entrar nous projectes per a la construcció de parcs fotovoltaics a sòl rústic. Com se sap, Manacor és un dels municipis més grans de Mallorca en extensió, i són moltes les finques que poden enllepolir els inversors que cerquen terrenys per ubicar-hi les seves instal·lacions.
En aquest cas, segons fonts de la Plataforma Renovables Sí Però Així No dos nous projectes haurien entrat a la Conselleria d’Indústria per instal·lar camps fotovoltaics dins el terme de Manacor. El primer s’ubicaria a l’entorn de la finca del Pou Nou, ja arribant al camí de Bandrís, mentre que el segon estaria situat a la carretera entre Manacor i Portocristo, Entre les finques de Son Suau i les Talaioles. En aquest cas darrer, segons expliquen representants de la plataforma, “des de la carretera no es veurà res, perquè el nou parc estarà situat just darrere el pinar”. Tant en un cas com en l’altre, si l’empresa sol·licitant al·lega que es tracta d’un projecte industrial estratègic en sòl rústic, la Conselleria autoritza la instal·lació de les plaques. De fet, apel·lant a l’objectiu de descarbonitzar l’obtenció d’energia abans del 2030 ja se n’han concedit d’altres.La Plataforma no està en contra de les plaques solars ni de l’energia fotovoltaica, ans al contrari. El que no volen és que aquestes instal·lacions se situïn en sòl rústic i reclamen “que es col·loquin a les teulades dels polígons industrials, als habitatges unifamiliars, als equipaments municipals i fins i tot en terrenys urbanitzables a les foranes del poble. En el cas de Manacor espodria parlar de les zones al voltant del Teatre Municipal, del camí de Son Fangos o del redol de la Rafa Nadal Academy”.Consultat sobre la qüestió, el batle Miquel Oliver desconeixia encara l’entrada d’aquests projectes, atès, que l’entrada inicial és a la Conselleria d’Indústria, que després ho ha de remetre a l’Ajuntament sol·licitant informe. Segons el batle Oliver, “amb la tramitació per projecte industrial estratègic, l’Ajuntament hi pot dir la seva però no serà determinant”. De fet, continua Oliver, “és la Conselleria d’Indústria la que pot acabar atorgant igualment el permís, encara que hi hagi un informe en contra de l’Ajuntament”. Així, explica el batle manacorí, en un dels darrers projectes, simplement pogueren demanar “que no espenyin gaire els camins”, pràcticament, recalca “en forma de súplica”.