skip to Main Content

“És un any per fer vins elegants, com els del 2011 o 2015”

Les vinyes arriben sanes a la verema i amb una gran quantitat de raïm, cosa que fa ser optimistes als experts dels Vins Toni Gelabert. Xisca Gelabert (Manacor, 1979) explica quines són les expectatives d’aquesta temporada.

A les vinyes dels Vins Toni Gelabert ja han començat la verema i preveuen fer una bona campanya, tal com explica Xisca Gelabert, encarregada de fer els controls de laboratori al celler i filla de Toni Gelabert. Després de mesos de cultivar i cuidar la vinya, assegura que aquest 2022 serà “un molt bon any, en majúscules”.

També afirma que “quan tens una bona anyada”, com la d’ara, “esperes al punt òptim del gra i no has de córrer” perquè “si realment tens una bona quantitat de fulla, com la d’aquest any, el raïm madura molt bé”. Així mateix, observa que el fruit “està sense cap malaltia” i que, de fet, quan “talles un raïm, tens el sentiment de gratitud”.

L’experta també destaca la quantitat de raïm que hi ha enguany. Creu que colliran més quilos que a la verema anterior perquè el fruit està sa i “hi ha molta producció”, per la qual cosa no han de seleccionar el què entren a producció i el que no.
En aquests moments, a les vinyes dels vins Toni Gelabert han començat a veremar la varietat del chardonnay, el pinot noir i després els muscats. A més, explica Xisca Gelabert, també tenen sembrats el premsal, varietat autòctona mallorquina blanca que fructifica molt, i el callet, cep autòcton negre. Això, detalla, es deu al fet que els hi agrada “que tots els vins negres tenguin un toc de les nostres varietats”.

Vins concentrats i elegants

Després de la verema, toca elaborar els vins i embotellar-los. Un moment que varia en funció de l’anyada, de les varietats, de les condicions meteorològiques o de si hi ha hagut malalties, entre molts altres factors que defugen del control dels productors. A més, Gelabert comenta “la vinya és un ésser viu a qui li agrada que la mimin”. Per tant, la manera amb la qual se la cuida també influeix en la seva maduració.

Les botelles de vi són diferents cada any. I del resultat d’aquest 2022, diu Gelabert, “trobarem vins que estan ben elaborats i concentrats, vins que aguantaran molt perquè quan hi ha una bona graduació alcohòlica, el vi té la vida més llarga dins la botella”. És per aquest motiu que després d’haver collit tot el raïm podran “jugar” ja que uè quan tens una anyada a la qual “pots esperar a collir el gram, pots jugar per fer una varietat ben madura i carmel·losa o bé un refresc”.

Pel que entén una de les responsables del celler, “enguany és un any per fer vins elegants, com els del 2011 o 2015, que tenen molt bona evolució”. A més a més, Gelabert afirma que haurien de tenir “molt bona vida dins la bota” observa que “estaran a l’altura perquè són vins concentrats i tendran bona criança”.

40 litres de pluja

Xisca Gelabert creu que els 40 litres que VAREN ploure durant la primavera els han “salvat la temporada”. A les seves vinyes, el terreny és profund i argilós, i aquestes precipitacions varen mantenir el fons fresc.

Back To Top
Search