skip to Main Content

Existeix Porto Cristo? Si fem possible la independència, sí

Indigneu-vos. Pep Barrull

L’Associació de Veïns de Porto Cristo ha registrat dues propostes de petició a l’Ajuntament. Al llarg d’aquesta legislatura hem parlat, fet propostes, col·laborat, cooperat amb el delegat i amb altres regidories de l’Ajuntament però… L’Associació no diu que trenca, però la insatisfacció és clara i evident. No hem avançat, ni tampoc ha funcionat la comunicació i ens plantejam un canvi d’estratègia. Per això hem registrat els documents i fets públics. Caldrà ser més exigents.
Certament el desastre de les obres, les de la primera línia, i altres. No és admissible que a 15 de juny, carrer Bordils no estigui obert, ni es pugui passejar pel passeig de la Sirena, i que el c/ Colom estigui com està. Fins no fa quatre dies arribar a la platja era una odissea. Un nucli turístic, ho hauria de ser -en xerrarem més endavant- no pot estar en obres al rovell de l’ou fins al juliol, i ho estarà. És una desconsideració cap a la ciutadania de Porto Cristo. Van començar les obres ben avançat el novembre, i es veia que una obra de complexitat no estaria acabada per mitjans abril, amb molt pocs treballadors. Cap dels tècnics d’urbanisme no va advertir que l’obra no compliria els terminis? A més, el maig, amb el poble trinxat, “urbanisme” havia autoritzat que Redexis tallàs carrers que donaven al carrer Major, generant per uns dies un caos absolut. I com no recordar que a Sa Torre, el novembre Endesa havia iniciat una obra que havia d’estar acabada el gener, dies i dies sense cap activitat i que encara no ha acabat.
I no hi ha dubte, el departament d’Urbanisme ha estat incapaç d’organitzar una programació coherent i que tengués present els veïnats. Com l’inici d’unes obres que han reduït un carril d’entrada i de sortida de Manacor, quan habitualment a l’estiu es formen llargues cues fins a la rotonda del polígon. Només per reforçar la falta de programació. I deman, no s’han d’exigir responsabilitats? La manca de panells informatius que condueixin als dos aparcaments actuals no té justificació. Però cal recordar que no hi han estat mai.
El maig de 2021, fa tretze mesos, l’Associació va demanar que a l’avinguda de Joan Servera i Camps es posessin franges per limitar la velocitat (lloc habitual per carreres de motos). Idò, aquest 2022 no es posaran per falta de pressupost.
Fa més dos anys i mig l’Associació tingué una reunió amb la delegada de turisme amb l’objectiu de tornar a posar en marxa la “mesa de turisme” o si es vol el consorci turístic -recordem que AIPC la va deixar morir, no li interessava. Idó fins avui no en tenim cap notícia. Per nosaltres són quatre anys perduts. Només cal comparar la pàgina web de Sóller i la de Porto Cristo (que no existeix) i és la de Manacor. Tot centralitzat. I això és un element estructural, es tracta de situar Porto Cristo al mapa, crear-ne una marca.
Ara ja és molt clar, aquesta legislatura la ciutadania de Porto Cristo no podrà votar el seu futur, no podrà decidir si vol continuar lligat a Manacor o vol ser un poble que es governa a si mateix i decidir per ell mateix, la independència. Així figurava en el programa de Més-Esquerra. Ara no hi ha temps per organitzar el debat imprescindible per garantir un vot ben format i conscient davant el tema. Ningú garanteix que una proposta del govern hagués tirat endavant, sabem que hi ha partits que s’han pronunciat clarament en contra. Ni tan sols AIPC s’ha posicionat mai davant la possibilitat que Porto Cristo pugui avançar cap a la independència.
Però el tema és sucós, és com una amenaça davant el centralisme manacorí i recurrent quan les aigües van mogudes, com ara. Llegíem no fa molt una entrevista a n’Antònia Llodrà a la revista 07500 i textualment afirmava “Potser hauríem de plantejar la independència de Porto Cristo a les properes eleccions”. En llegir-la vaig tenir la sensació que començava el circ (a onze mesos de les eleccions municipals). Afirmar el que afirmava és tant com no dir res, cap compromís, cap pronunciament. Avís per a navegants? Ni sí ni no, i podria ben bé ser un “tot el contrari”, pescar en el riu quan les aigües van mogudes. Com l’invent de la Junta de Districte, sense cap competència. Més aviat vendre fum.
I l’Associació ha registrat una proposta clara: “que l’Ajuntament de Manacor sol·liciti al Govern Balear que en el pla d’inversions a realitzar -el 2022- com a resultat dels ingressos generats per la Taxa Turística es compri la zona del Rivet de Porto Cristo i fins al port romà per convertir-lo en un parc natural”. No tenc dubte que l’Ajuntament farà seva la proposta, que la lluitarà i farà l’impossible perquè sigui una realitat.

Back To Top
Search