240 alumnes de batxillerat varen fer les proves d’accés a la universitat al poliesportiu d’aquest centre dimarts, dimecres i dijous de la setmana passada, uns exàmens dels quals, diuen, en varen sortir satisfets
4.671 alumnes de les Illes Balears es varen examinar de les Proves de Batxillerat d’Accés a la Universitat (PBAU) dimarts 7, dimecres 8 i dijous 9 de juny. D’aquests, 240 estudiants varen fer els exàmens al poliesportiu de l’IES Manacor i tots ells eren de l’IES Felanitx, de l’IES Manacor i de l’IES Mossén Alcover.
Un fet nou, ja que les PBAU sempre s’havien fet a les instal·lacions municipals de Na Capellera, al Mossén Alcover. Des de la Conselleria d’Educació i Formació Professional atribueixen el canvi a un tema “logístic i de coordinació”. I és que el pavelló de l’IES Manacor és propietat de l’administració autonòmica, mentre que si es realitzaven a l’IES Mossén Alcover com fins ara s’havia d’utilitzar un espai municipal, la qual cosa suposava haver-se de “coordinar amb l’Ajuntament per fer el trasllat del mobiliari i l’adequació de les instal·lacions”.
Empremta de la Covid
No només era el primer any en què les PBAU celebrades al municipi es realitzaven a l’IES Manacor, sinó que també era el primer any des de l’esclat de la pandèmia què que es podien dur a terme amb certa normalitat. Tot i això, la Covid ha deixat empremt i hi ha hagut algunes coses que s’han mantingut respecte de les darreres edicions, especialment pel que fa a l’organització d’aquests exàmens.
Per una banda, cal remarcar que per evitar aglomeracions a les diferents seus s’han mantingut l’establiment dels horaris, de manera que les proves de primera hora varen congregar al voltant del 40% dels alumnes i es va anar escalonant l’entrada del 60% restant a la segona hora. També ha quedat el fet que de cada examen s’han ofert dues opcions, d’entre les quals l’alumnat ha pogut triar preguntes d’un model o de l’altre.
Més de 20 assignatures
En total, al llarg d’aquests tres dies es varen realitzar 23 exàmens diferente d’assignatures obligatòries i de modalitats específiques. Les jornades varen arrencar dilluns a les 9.00 h de la mà dels estudiants que es presentaven als exàmens d’Història de l’Art i Química. I els encarregats de cloure les PBAU varen ser els i les estudiants de Disseny i Història de la Filosofia en unes proves que varen tenir lloc dijous entre les 18.00 h i les 19.30 h.
Els resultats provisionals se sabran divendres dia 17.
Els alumnes
“Estudiar, estudiar i estudiar”
Ferran Artero ha fet el batxillerat internacional científic tecnològic a l’IES Manacor i aquesta setmana passada va posar el punt final a l’etapa amb les PBAU. Unes proves de les quals en va sortir satisfet: “Vaig tenir bones sensacions, era els que ens esperàvem i em va anar bastant bé”, afirma.
Es va preparar a consciència i amb anterioritat. Diu que va “començar a estudiar una setmana o 10 dies abans i vaig anar molta a la biblioteca, un ambient que feia que aquest procés fos més lleuger”. Assegura que el seu mètode ha estat “estudiar, estudiar i estudiar”.
D’ençà que va acabar els exàmens no ha aturat de fer coses amb els seus companys de classe, però també vol descansar abans de partir a Alemanya a fer robòtica a una universitat que el “varen acceptar abans de fer les PBAU”.
“En realitat estàs preparat per fer-ho”
Magdalena Matas va arrencar les PBAU amb bastants de nervis, però els exàmens l’hi ha anat “bé”. Una afirmació que fa amb escepticisme, ja que entén que “tot depèn del corrector”.
Explica que va acabar “esgotada” perquè “no només era fer les proves i ja està”. Ella ho va viure com un “bucle d’arribar a casa, estudiar, aixecar-me molt prest i tornar a l’institut a fer els exàmens”. Ara bé, amb perspectiva, vol deixar “un missatge pels que han de fer les proves en un futur: són exàmens que sempre has fet i en realitat estàs preparat per fer-ho, no t’has d’obsessionar ni tenir por ni pressió”, diu.
Matas va estudiar el batxillerat artístic a l’IES Mossén Alcover, té “ganes d’estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona”, afirma.
“Anava amb molta de por”
“Anava amb molta por, però va anar bé”, explica Núria Pinillos després d’haver finalitzat les PBAU. Ella va cursar el batxillerat artístic a l’IES Mossén Alcover i ara espera poder entrar a Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra. Però el camí per arribar fins aquí no ha estat del tot fàcil. “A segon de batxillerat hi ha més pressió perquè t’anomenen les PBAU des de la primera vegada que entres a classe”, conta.
Tot i això, el que va ser més complicat per a ella varen ser els dies previs als exàmens, concretament el fet d’haver “d’administrar bé el temps i no donar més prioritat a una assignatura que a una altra perquè tot val igual i compaginar-ho amb sortir de casa i veure el sol, perquè si estàs tancat a casa en dia sencer, no rendeixes”, afirma.
“No ha estat tan dramàtic”
“Han estat tres dies estranys i diferents, arribes a les PBAU amb molta pressió i després no és per tant, no ha estat tan dramàtic com em pensava”, explica Aina Morales, estudiant del batxillerat científic de la salut a l’IES Manacor i que té la intenció d’entrar a Infermeria a la UIB. Després d’haver finalitzat aquestes jornades, les seves sensacions eren “estranyes perquè quan necessites molta nota sempre penses amb les petites coses amb les quals et pots haver equivocat”, comenta Morales.
“De tot el conjunt d’experiències, ella destaca que les proves s’hagin fet a l’institut on ha estudiat des de l’ESO. De fet, afirma que està “molt agraïda’ d’això perquè “quan ets a ca teva estàs més còmode” i l’hi ha donat “tranquil·litat”.