skip to Main Content

Els experts demanen unió i evitar els catastrofismes per poder controlar la Xylella

Prop de vuitanta persones varen assistir a la xerrada “Aprendre a conviure amb la Xylella fastidiosa i com evitar la seva expansió”, organitzada per l’Associació d’Empresaris de Planters i Centres de Jardineria Feim Verd amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manacor. Professionals del sector i particulars interessats en saber més coses d’aquesta plaga vegetal que ha arribat al municipi ompliren l’Espai Na Camel·la per escoltar els diferents experts que compartiren els seus coneixements sobre la Xylella fastidiosa i exposaren diferents estratègies per combatre-la.

A més del regidor d’Agricultura de l’Ajuntament de Manacor, Antoni Sureda; assistiren a l’acte els representats de Feim Verd, Miquel Àngel Llabrés i Joan Sastre; el director general d’Agricultura, Mateu Ginard, i l’expert en sanitat vegetal de la Conselleria de Medi Ambient, Xesc Adrover. Els experts explicaren que són els insectes que xuclen la saba dels arbres els que escampen la plaga de la Xylella. Aquests insectes existeixen a les Balears i la seva presencia no va suposar cap problema fins a l’arribada de la Xylella, però ara en són els principals transmissors.

Pel que fa a la detecció de la Xylella fastidiosa en les plantes, durant la xerrada s’apuntà que l’únic símptoma que es pot observar són fulles seques a diferents parts dels arbres, tot i que aquests senyals també poden ser causats per sequeres o per manca de nutrients. Per això la confirmació del bacteri només es pot realitzar amb analítiques.

Publicitat

Tot i això els experts destacaren que l’efecte del bacteri pot minvar si existeix un bon manteniment dels arbres, les plantes i la terra. Per això els organitzadors de la xerrada defensaren que és necessari saber què és la Xylella, detectar-la, seguir les indicacions i decisions tècniques i fer tota la feina de prevenció que faci falta per contenir la malaltia i aprendre a conviure amb el bacteri tal com ha passat en altres zones del món on continua l’activitat agrària malgrat la presència de la plaga.

Per això els representants del sector de la jardineria i els planters han demanat la implicació de totes les administracions competents per fer front a la plaga de la Xylella fastidiosa “perquè els resultats només seran possibles amb actituds compromeses i actives per fer front a aquesta amenaça i sense escatimar en mitjans tècnics, humans ni econòmics”. En aquest sentit els experts que oferiren la xerrada apostaren per fer front al bacteri i a la plaga amb “serenitat i sense catastrofismes” per poder seguir “indicacions i decisions tècniques sensates i encertades”.

Back To Top
Search