Skip to content

“Fragments és com un repàs de tots els estadis de la vida”

El guitarrista i membre fundador dels Anegats, José Juan Umbert (Son Servera, 1978) treu al carrer “Fragments”, el seu primer disc en solitari

Explica’ns com ha nascut aquest primer disc teu. És el resum i compendi de cançons acumulades en el temps? O és més el resultat d’una feina intensa els darrers mesos?
Ha estat un projecte molt dilatat en el temps perquè el vaig començar a preparar el 2014. Amb Anegats havíem fet una aturada aquell any. Tots teníem al·lots i estàvem cansats… No sabíem si tornaríem a començar o no. Jo tenia el cuquet de continuar component… i anava enregistrant cosetes. Però el 2018 Anegats es va tornar a activar. En aquell moment hauria estat fàcil amollar el mac, però vaig trobar que havia de continuar aquell projecte, fins al moment d’avui que surt a la llum.

Com és el disc?
Ja es veu amb la portada, on hi ha una il·lustració que representa l’arbre de la vida. Hi faig un repàs de tots els estadis de la vida: naixement, paternitat, joventut, enamorament, descobriment sexual, malaltia, i fins i tot la mort… És un disc molt conceptual.

A Paul McCartney li deien que quan feia música en solitari s’assemblava molt als Beatles. Ell responia: “És que jo som un beatle”. Passa el mateix amb José Juan Umbert i els Anegats.
Jo som un Anegat. Sí que és vera que fer aquest disc m’ha donat un espai musical que amb Anegats no tenc. Algunes cançons acaben amb un minut de música instrumental que seria inviable amb la fórmula dels Anegats. En aquest sentit aquest disc és més personal a nivell musical. És ver també que hi ha una cançó en què col·labora Pep Álvarez, d’Anegats, i pot recordar més la música del grup.

Això que dius fa pensar que aquest disc en solitari no pot ser pensat com una mostra de distanciament amb Anegats.
No. Al contrari. El grup hi ha participat molt i de fet han estat ells els que m’han encoratjat a acabar, amb molta naturalitat.

A banda de Pep Álvarez, qui més ha col·laborat en l’enregistrament?
Hi ha una col·laboració de MDMAR, una al·lota que fa soul en anglès; i també de Clàudia Bennàssar, professora de música a l’institut on faig feina

Tens previst fer gira?
De moment tenim fixada la presentació del disc el 4 de novembre, una vegada que hagi acabat la temporada d’estiu amb Anegats, amb els quals també està previst enregistrar un nou single. En aquest concert m’hi acompanyaran quatre músics. Xisco Tous, Robin Alba, Josep Servera i Toni Fons. En Robin és l’únic membre d’Anegats que m’acompanyarà, tot i que Àngel Ríos i Paco González també han participat en l’enregistrament del disc. De totes maneres, ens adaptarem al format més oportú per a cada ocasió, ja sigui amb banda, o amb duet o trio. Ara… el recorregut que tendrà no el sé, el que sé és que em sent orgullós i alleujat d’haver acabat això.

M’imagín que el podem escoltar a totes les plataformes.
Sí, ja es pot escoltar a Spotify, però també he donat molta d’importància al format físic, perquè som de la vella escola. Cada imatge del llibre és de la il·lustradora Maria Bel Castell, i representa tot l’univers iconogràfic que acompanya les cançons.

Back To Top
Search