Skip to content

Francina Armengol: “Ens fa falta un sistema de finançament més just i un règim especial”

La presidenta Francina Armengol, acompanyada pel vicepresident Gabriel Barceló, i els consellers Catalina Cladera i Iago Negueruela va participar a una assamblea oberta que es va dur a terme a la Torre dels Enagistes el passat dilluns 17 de juliol. L’acte es va dividir en dues parts. En una primera part introductòria cada un dels representants polítics va fer un resum de la feina feta fins ara i de les perspectives de futur. A la segona part es va cedir el torn de paraula als assistents que volguessin intervenir a l’acte i els representants polítics contestaren les preguntes que varen sorgir.

Pel que fa a la primera part de l’acte, de les intervencins del quatre polítics en podem extreure una sèrie de punts en comú. Es podrien resumir en una sèrie de temes clau: serveis públics, model turístic i model de finançament.

Va encetar les intervencions Francina Armengol i primer de tot va demanar disculpes pels possibles errors comesos. Va parlar del full de ruta, dels acords pel canvi i va destacar que la primera feina de totes que varen tenir va ser la de recuperar els drets perduts. “Destruir és fàcil, construïr és més difícil”. Va fer un repàs dels temes importants: “El nostre model econòmic depèn massa del turisme, el volem més equilibrat”. “Les desigualtats socials han crescut. Sabem que molta gent encara no s’ha pogut beneficiar de la millora econòmica. Les xifres ho diuen. Ens fa falta un finançament més just. Voldríem un règim especial. Hem de fer feina junts per a aconseguir-lo: entitats, associacions, cercle d’economia, partits polítics. No és just el tracte que rebem. Si tots som espanyols és just que tots siguem tractats igual.”
Gabriel Barceló, per la seva banda, va parlar de turisme: “Un dels nostres objectius és recuperar un model econòmic sostenible i equilibrat. El model turistic que hem tengut fins ara s’ha fonamentat sobre la quantitat: més turistes, més hotels… Nosaltres volem canviar això, s’ha de prioritzar la qualitat. Volem contenció, equilibri i sostenibilitat. Però som conscients que tot això s’ha de fer amb molts de projectes que tendran efecte a poc a poc, no es pot fer d’un dia per l’altre. Ja hem fet avanços: avui per avui no es poden fer projectes hotelers en sol rústic, gràcies a la recaptació de l’impost turístic podem invertir en territori i en diversificació econòmica…”

Catalina Cladera va parlar de pressupostos. “El pressupost és l’eina per redistribuir la riquesa.” També va explicar que el gover havia conseguit reduïr el dèficit i contenir el deute. I sobretot va centrar l’atenció en el règim especial: “És el nostre cavall de batalla i el tenim a un punt avançat. Del primer dia ens hi vàrem posar a fer feina, vàrem comanar un estudi a la Universitat. Ara creim que té una porta oberta per poder endvant.”
Iago Negueruela va parlar de treball: “No només importa recuperar llocs de feina, és important la qualitat d’aquests llocs de feina. No hem de creixer a qualsevol preu. Hem de marcar marcam línies clares pel que fa als contractes. Hem de recuperar les persones abandones per la crisi: els joves i els majors. Per això hem fet diferensts programes públics de contractació”

En el torn de preguntes la gent es va interessar pel tren de llevant, i la resposta va ser clara “És una de les penes que nosaltres tenim, perquè creim en el transport públic, però no tenim la possibilitat econòmica de tirar endavant el tren”; també es varen interessar pel pàrking de Son Espases, i la resposta va ser que no tenien possiblitat de llevar aquesta concessió. En canvi varen destacar que tenien previst recuperar Son Dureta i renovar l’Hospital de Manacor.

Back To Top
Search