Skip to content

Grassofòbia i la importància de la consulta no pesocentrista a les consultes de nutrició

El racó nutricional

La grassofòbia o l’estigma de pes, és la discriminació contra les persones amb sobrepès o obesitat, és un problema social que pot tenir repercussions greus sobre la salut mental i física d’aquestes persones. Aquesta discriminació es pot manifestar en espais públics entre persones, en mitjans de comunicació (televisió, ràdio, xarxes socials), en el món de la moda o en l’àmbit sanitari, agreujant la situació de les persones que cerquen millorar la seva salut. Un dels afectes més alarmants que pot tenir la grassofòbia, és el desencadenament de trastorns de conducta alimentària (TCA).
La pressió social per encaixar en els estàndards de bellesa, sovint molt restrictius, que poden dur a una insatisfacció corporal crònica. Les persones que experimenten grassofòbia solen sentir que no compleixen aquests estàndards, desencadenant sentiments de vergonya, ansietat o baixa autoestima. Aquestes emocions negatives poden dur a alteracions de les conductes alimentàries, com ara restriccions alimentàries extremes, menjar de forma compulsiva o purgues, totes elles característiques dels TCA com l’anorèxia, la bulímia o el trastorn per afartament.
Són diversos els casos de personatges famosos que sovint són objecte de crítiques i comentaris maliciosos per culpa del seu canvi físic, sense conèixer les seves circumstàncies personals. Això posa de manifest la influència negativa de la grassofòbia.
Podríem destacar el cas de la tenista Garbiñe Muguruza què ha estat criticada pel seu pes durant la seva carrera esportiva. L’altre cas de la cantant Adele, que va experimentar una pèrdua de pes que va ser comentada tant de forma positiva o negativa. I per acabar l’actriu Berta Vàzquez qui també l’han criticada per les seves fluctuacions de pes ignorant factors subjacents com l’estrès o les condicions mèdiques.
Ara bé, com una consulta de nutrició què es coneix de forma tradicional per fer aprimar les persones?
Doncs bé, existeixen formes per abordar de manera efectiva la grassofòbia. És essencial adoptar un enfocament no pesocentrista i respectuós amb el cos a les consultes de nutrició. Aquest enfocament posa èmfasi en la salut global i el benestar, en lloc de centrar-se exclusivament en el pes corporal.
Un dels primers passos en una consulta no pesocentrista és ajudar els pacients a desenvolupar una relació més positiva amb els seus cossos a través de treballar l’autoacceptació i desafiar les creences negatives del pes i l’aparença.
A això li faltaria la promoció d’hàbits alimentaris saludables a través de l’educació alimentària destacant la importància de l’alimentació equilibrada i variada posant l’objectiu en una relació sana amb el menjar, basada en el plaer i la nutrició sense restricció i control.
A més, podríem afegir algunes pinzellades d’atenció plena i presentar l’alimentació intuïtiva així com el suport psicològic i emocional si és necessari.
Finalment, és important que els professionals de la salut desafiïn els estereotips negatius sobre el pes tant en la consulta com en la seva pràctica diària. Això inclou utilitzar un llenguatge neutral respecte al pes, evitar fer suposicions sobre la salut d’una persona basant-se en la seva aparença i advocar per una representació més diversa dels cossos en els mitjans de comunicació i la societat en general.

Back To Top
Search