Skip to content

Ha mort Aina Sansó, una de les tres recuperadores de la dansa dels Cossiers a Manacor

Tot i que se sabia que estava malalta, la notícia de la mort d’Aina Sansó ha colpit avui totes les persones que la conegueren, tot el poble de Manacor i tots els qui estimen la cultura popular. Aina Sansó, nascuda a Manacor l’any 1960, va ser, juntament amb Maria Coloma Gelabert i Maria Galmés, una de les tres recuperadores de la dansa dels Cossiers a Manacor. Aquestes tres estudiants de magisteri feren per a l’assignatura de Cultura Popular que aleshores impartia Biel Majoral, un treball on presentaven un estudi sobre les quatre danses tradicionals de figura a Manacor: els Cossiers, els Moretons, els Indis i els Nanets. Aquell treball va ser la llavor per aprofundir en l’estudi. Un aprofundiment que desembocaria en la recuperació el 1981, més de trenta anys després de la seva desaparició, de la dansa dels Cossiers.

Precisament Biel Majoral va ser qui va encoratjar les tres al·lotes a impulsar la recuperació de la dansa, com la mateixa Aina Sansó explicava en el discurs d’acceptació de la distinció que el Consell de Mallorca va fer el mes de març passat a la dansa dels Cossiers de Manacor com a Festa d’Interès Cultural: “Quan el nostre mestre ens va insinuar la possibilitat de la recuperació, va ser com acostar un misto a una metxa….no record que hi tenguessem cap dubte. Un any llarg d’assajar els divendres vespre, el dissabte capvespre i el diumenge matí ho diuen tot. Tot havia de ser perfecte….i a més, havíem de retornar els cossiers a Manacor tal i com havien estat el darrer pic que hi ballaren…A més dels asssajos, preparatius de vestuari, de dades de sortida, tot amb extremada fidelitat als testimonis rebuts…”.

Sansó acabava el seu discurs dient: “Per a na Maria, na Maria Coloma i jo mateixa, ser aquí avui és una bella sensació, d’una tasca feta amb molta il.lusió , i per a la continuació de la qual ja no en som gens imprescindibles. Aquest és l’únic petit mèrit que volem assumir. A dia d’avui, hi ha un % important de joves que mai no han vist Manacor sense cossiers…això és una garantia de continuïtat que esperam veure i compartir amb tots vosaltres per molts d’anys”.

Demà horabaixa entre les cinc i les set, els seus amics la podran acomiadar al tanatori de Porreres, on vivia. A les vuit, a l’església de la vila porrerenca, tendrà lloc el funeral.

Reaccions

Sebastià Galmés, antic cossier i actual coordinador d’aquesta dansa a Manacor: 

“Ens ha fuit una persona amable, divertida, d’empenta, i sobretot una persona que per la cultura popular de Manacor ha fet molt i ha deixat un llegat molt important, i nosaltres només l’hem seguit. Sempre ha estat molt vinculada amb els cossiers, fins a la darrera sortida. La seva és una gran pèrdua, i sobretot primer com a persona. Estic orgullós d’haver-la coneguda”.

Cati Riera, regidora responsable de l’Escola de Mallorquí:

“Una dona valenta i compromesa amb la nostra cultura i tradicions. Gràcies a ella i les seves dues companyes es va recuperar la figura i la dança dels Cossiers. Sentim profundament la seva pèrdua i agraïmla tasca feta en benefici del patrimoni cultural nostre poble”.

Back To Top
Search