skip to Main Content

“Hem cercat registres molt diferents per a cada cançó”

Poca presentació necessiten ja els manacorins Reïna. Guanyadors del Sona9, portada de la revista Enderrock, amb nou disc a punt de sortir i un concert l’11 de setembre als jardins del Museu d’Història, a la Torre dels Enagistes. Carme Vives, Biel Riera, Adrià Mayordomo, i Pere Amer, que són els Reïna, ens ho conten.

Foto: Carla Pérez Vas

Explicau-nos com heu evolucionat respecte de les primeres cançons que havíeu enregistrat. Sou els mateixos? Heu crescut? Heu canviat? Us heu deixat marcar per altres influències?
Hem evolucionat perquè ha passat bastant de temps i hem canviat en molts aspectes. D’una banda, a part de crèixer, canviar com a persones i canviar d’objectius, també amb el temps hem descobert molta música, molts estils i maneres de funcionar d’altres grups i artistes amb els quals ens hem sentit identificats i hem intentat dur a terme. També s’ha de dir que les primeres cançons que vàrem publicar eren proves o experiments. “Huracans” era una cançó que havia passat per versions diferents i era la primera que varen arranjar en Pere i na Carme i “Tròpic de Capricorn” era una cançó que estava escrita de feia molts d’anys per algun quadern i que llavors vam recuperar perquè ens agradava molt. La majoria de cançons del disc ja varen ser cançons que vam escriure pensant en el disc, cercant que cadascuna tengués una vida pròpia i que es complementassin totes tant com es pogués.

Com heu concebut Arts marcials? És un disc total i unitari? O un compendi de cançons esparses?
És un disc que ja vam plantejar com a tal. Volíem que entre les cançons hi hagués molts d’elements en comú, ja sigui per la temàtica de les lletres, per l’estil o per la producció, però que totes aportassin la seva força al disc en conjunt. També volíem que fos una mena de viatge d’estils, no creim que hàgim fet voltes molt estranyes en aquest aspecte tampoc, però sí que hem intentat que s’hi trobin registres molt diferents, des de cançons animades amb molta instrumentació a cançons més tranquil·les i despullades. Simplement perquè el disc no es fes gaire avorrit. Tot i així vàrem decidir d’un bon principi fer més cançons que les que acabarien al disc per poder tenir d’on triar i fer-lo tant rodó com poguéssim (almenys per a nosaltres).

Per què el títol d’Arts marcials? És un títol transparent o metafòric?
És un títol metafòric. Ve d’una d’aquestes cançons que teníem compostes, però que no varen acabar al disc. La idea era una mica abstracta, però el que volíem expressar com a arts marcials dins la cançó eren els conflictes que tenim amb nosaltres mateixos i que ens veim sovint obligats a resoldre d’una manera molt disciplinada i controlada quan sempre solen ser molt caòtics. Ens agradava la idea, el concepte i també com a títol era el que ens agradava més.

Per què pensau que han dit de vosaltres que feis un pop majestuós?
Bona pregunta (riuen). Idò no ho sabem, nosaltres creim que feim un pop molt clàssic i típic, era el que cercàvem, almenys. Sí que és cert que hem intentat vestir-lo de moltes maneres, que sigui senzill, però amb detalls, i hem cuidat i treballat molt cada cançó. Que li diguin pop majestuós ens agrada, per descomptat!

Què és primer, la veu de na Carme o la instrumentalització? Qui lidera? Sou un grup coral? També a l’hora de fer les cançons?
Depèn de cada cançó perquè hi hem fet feina de moltes maneres, però sol començar amb una proposta de lletra d’en Biel que llavors a vegades acabam tots plegats o la resta li canvien certs elements. Llavors en Pere o na Carme li solen posar uns acords i una melodia i hi feim feina junts al local. Som un grup coral i feim les cançons plegats, però cadascú s’encarrega d’una cosa i treballa el que fa amb el seu instrument i els seus arranjaments. Tot i que sempre estam oberts a les propostes dels altres i anam mesclant opcions i idees.

Hi ha un missatge general d’emergència planetària, en la vostra música?
La veritat és que no. Estam conscienciats amb la situació d’emergència en la que ens trobam, per descomptat, però no tractam els temes de manera explícita. A “Huracans” potser sí que indirectament hi apareix aquest tema, però tant aquesta com l’altra que compon Coneixement del medi cerquen més aviat una imatge o una idea més abstracta. Pel que fa a les cançons d’Arts Marcials, no en parlen tampoc, perquè les temàtiques que hi apareixen més són l’amor i l’amistat.

Heu estat portada de l’Enderrock. No ho poden dir tots els grups. Com us ha afectat? Heu conegut més pes mediàtic damunt vosaltres? Us han telefonat de més mitjans que mai per donar-vos a conèixer o entrevistar-vos?
Ens sentim afortunats de sortir-hi, no ho pot dir tothom i és un luxe. Sí que creim que ens ha conegut més gent i segurament ens escoltin més que abans. També ens han sortit més entrevistes i certs mitjans, ràdios o revistes ens han tengut en compte per parlar del disc, però també suposam que ara que sortirà es veurà una mica més aquest canvi i veurem més clar la gent a la qual hem arribat, però vaja, nosaltres encantats amb què ens escoltin siguin 10 o 10.000.

I de concerts, com anau? En teniu molts de programats?
Ens n’han sortit uns quants. Hem de tocar dissabte dia 11 a Manacor a la Torre dels Enagistes, dia 17 a les festes de Santa Tecla de Tarragona, dia 18 al Mercat de Música Viva de Vic. I el cap de setmana de després dia 24 a les festes de la Mercè de Barcelona i dia 25 a Palma. Anirem donant més informació per les nostres xarxes socials.

Back To Top
Search