Skip to content

“Hem de tenir clara una cosa: aquí el tema central és el dret al descans dels veïnats”

Parlam amb Biel Padilla, president de l’Associació de Bars i Restaurants (BAREMA) i amb alguns veïnats sobre l’impacte de l’oci nocturn al centre.

Restaurants, bars i veïnats conviuen des de fa molts anys al centre de Manacor. Aquesta coexistència ha passat sovint per moments de convivència agrada­bles, però també per alguns moments complicats, i és que el descans dels veïnats a vegades no és compatible amb les dèries descontrolades de les nits de bauxa.
Feia ja uns anys que la cosa estava calmada, però darrerament han tornat a sonar les alarmes. Alguns veïnats es queixen dels excessos de renou, però també d’altres disturbis que provoca l’oci nocturn, especialment al carrer Major, les nits de cap de setmana. A més del soroll, destaquen comportaments incívics, com ara bregues, llançaments de botelles de vidre o la manca de res­pecte per l’espai públic.
Mariantònia Salas, veïnada del carrer Major, que ja ha posta una queixa a l’Ajuntament, assegura que “cada cap de setmana hem de telefonar a la Policia Local, ja no només perquè no podem dormir, sinó perquè darrerament ens trobam amb actes violents. Evidentment, aquests comportaments són recurrents les nits de divendres i dissabte, però no continus i, per tant, quan arriba la policia, si és que ho fa, moltes vegades ja no pot actuar”. Jaume Roca, veí també de la zona, assegura que els renous són molestos i destaca “la quantitat de fems que hi arriba a haver al carrer”. Afegeix que la situació, especialment les tardes d’horabauxa, afecta el seu negoci. Alguns veïnats s’estan començant a mobilitzar, i tenen previst fer els passos que siguin necessaris perquè l’Ajuntament garanteixi el seu dret a poder descansar.
Existeixen precedents
El precedent més proper que trobam és del 28 d’abril de 2011, quan una sentència judicial condemnà l’Ajuntament de Manacor a indemnitzar un grapat de veïnats que interposaren una denúncia contra el consistori, precisament, perquè el seu dret al descans no estava garantit. Jaume Riera, resident al centre i membre d’aquest grup de veïnats que s’organitzaren per tirar endavant el camí de la via judicial, ens explica quina era llavors la situació: “Durant aquells anys, els caps de setmana teníem trull durant tota la nit. No era només renou, sinó que també ens trobàvem amb molts altres conflictes. En aquest sentit, una vintena de veïnats presentàrem aquesta demanda, assessorats per un misser, per exigir el nostre dret al descans”. Finalment, hi hagué una sentència que condemnà l’Ajuntament a indemnitzar-los  per poder instal·lar elements d’aïllament acústic i a utilitzar tots els mitjans que tenia al seu abast per eliminar l’impacte de l’oci nocturn. Aquest, diu “és un punt clau, perquè la sentència res­ponsabilitza l’Ajuntament de la situa­ció, i hem de tenir clara una cosa: aquí, el tema central és el dret al descasn dels veïnats”.
Els restauradors s’impliquen
Biel Padilla, president de l’Associació de Bars i Restaurants de Manacor (BAREMA), ens ha explicat que des de l’associació no tenien constància d’aquest problema i que des que es feu efectiva la sentència abans citada, “els locals que obrim les nits intentam tenir la situació ben controlada”. Afirma que la nova ordenança, aprovada el setembre de l’any passat, modificà l’horari d’obertura d’alguns locals. De fet, estableix que els establiments amb llicència de bar i cafeteria poden obrir de 6 h a 01 h els mesos de gener a maig i de setembre a desembre, i de 6 h a 02 h els mesos de juny, juliol i agost. Pel que fa als cafès concert, bars musicals, sales de festa, sales de ball i discoteques, poden obrir de 10 h a 02 h de dilluns a dijous i diumenges i de 10 h a 05.30 h els divendres, dissabtes i vigílies de festiu. Per a Padilla “acurçar l’horari d’obertura no és beneficiós, perquè si treim la gent a fora quan el bar encara és ple tot el renou queda al carrer”. Assegura que, davant aquests problemes, “cal posar fil a l’agulla; la nova ordenança, permet sancionar els que no respectin l’espai públic o el descans dels veïnats, cosa que abans no era possible”, i expressa la seva voluntat de portar a terme una reunió entre els bars que obrin les nits, veïnats, Ajuntament i Policia Local per mirar de resoldre el problema si aquest persisteix.

 

Back To Top
Search