skip to Main Content

“Hi ha molts de problemes socials que m’agrada tractar a través de les meves lletres”

Aina Sureda Riera (Manacor, 2000) és cantant i ha participat en el programa Cover de TV3, on ha aconseguit una tercera posició. Amb molts projectes musicals entre mans, Sureda també vol començar a estudiar per ser tècnica de so i tenir el seu estudi propi. Parlam amb la jove manacorina sobre el seu pas pel concurs i sobre el seu futur en el món de la música.

Has quedat tercera al concurs Cover de TV3. Com ha estat l’experiència?
No m’esperava gens la resposta de la gent. Per jo ha estat tot un premi el reconeixement de la gent i d’artistes com per exemple en Lluís Gavaldà, que em va felicitar i em va donar ànims per continuar, em deixa sense paraules. A més, també he augmentat molt els seguidors i les visualitzacions i estic molt contenta perquè molta gent que no em coneixia de res ara em coneix i fins i tot em demanen que faci més coses. Jo encara estic al·lucinant i molt contenta que a la gent li hagi agradat perquè aquest és el meu pla de futur i intentaré lluitar tot el que pugui per aconseguir-ho.

Quan comences a interessar-te per la música?
Tenia tres o quatre anys i quan sonava qualsevol ritme ja em posava a cantar i ballar. Sempre m’ha cridat molt l’atenció i de fet, quan tenia set anys vaig participar en un altre concurs, el Veo Veo de Teresa Rabal i vaig quedar semifinalista. També m’he presentat a Operación Triunfo, però mai hi ha hagut sort. Sempre que hi hagi iniciatives d’aquest tipus, jo ho intentaré.

Ets autodidacta o has fet qualque formació musical?
Vaig estudiar cant durant tres anys, però ara mateix no hi vaig. També vaig fer un musical, el Moonwalking, que va tenir molt d’èxit i vàrem rodar per molts auditoris de Mallorca. Ara tenim un altre projecte de musical entre mans, però encara no puc explicar gaire cosa.

I les cançons que has gravat fins ara, com les has fet tècnicament?
Faig els anys el mes de juliol i el meu germà gran i la meva cosina em van regalar un petit equip. També tenc una persona que és productora i m’ajuda a gravar. Ens vam conèixer durant el musical i sempre m’ajuda a triar-ho tot i si tenc dubtes també em dóna un cop de mà. Jo vaig escrivint lletres cada dia i ell m’ajuda amb la part més tècnica. Ara mateix estam treballant en un single i tenc un repertori de cançons pròpies preparat, però ho vull treure de la millor manera possible, a poc a poc i bona lletra.

Idò ens podem preparar per escoltar temes propis? Fins ara només has publicat covers d’altres grups, no?
Sí, m’agradaria començar a treure temes propis, poder mostrar la meva essència i que la gent pugui veure allò que m’agrada, que escoltin les meves lletres. Avui en dia els artistes solen tenir molt de reconeixement per les xarxes socials i hi ha molts de problemes socials que m’agrada tractar a través de les meves lletres i poder-ho traslladar-ho a la gent. Tenc la necessitat de treure el que tenc dins: fent covers trec la veu però no trec el mateix sentiment.

Sobre quins temes escrius?
El feminisme és molt important, el racisme no s’ha eliminat… Crec que també s’hauria de tractar l’herència del franquisme, els desnonaments que pateixen tantes persones en aquest país, la manipulació dels grans mitjans de comunicació… Crec que és important que se li doni visibilitat a totes aquestes qüestions socials que no van bé perquè tot i que hem avançat molt socialment, ens queda molta feina a fer.

Com definiries el teu estil?
Som molt versàtil i em sent a gust en diferents estils: r&b, soul, reggae, rap… M’agradaria fer un mica de mescla, una espècie de soul modern i alternar aquests diferents estils. De moment ho fem tot amb l’ordinador però em faria ganes també tenir un grup i fer música en directe. De moment estam experimentant i veient què li agrada més a la gent.

Què t’agrada escoltar? Quins són els teus referents?
Escolt de tot! Des de Missy Elliott, Lil’Kim, Erykah Badu, The Fugees, Lauryn Hill, Violadores del Verso, Ayax&Prox, Santa Salut, The Beatles, James Brown, Witney Houston, Bob Marley, The Wailers… I del panorama més local, escolt Catarres o els Amics de les Arts… Per l’estil, ja veus que m’inclín més per la música anglesa.

On se’t pot escoltar?
Ara només a Youtube, però la idea és penjar el meu primer single d’aquí poc i segurament ja se’m trobarà a Spotify també i no sé si alguna altra plataforma més.

D’on surt el teu nom artístic?
De moment m’agradaria no dir-ho i que cadascú s’imagini el que vulgui…

Vols afegir qualque cosa?
Trob que la gent hauria de fer un esforç i escoltar artistes locals. Si la gent investiga una mica, trobarà artistes increïbles que per ventura no es poden produir o no poden pagar drets a l’SGAE per sortir a grans plataformes. Amb una visualització, una subscripció o una escolta a les plataformes d’aquests artistes els ajudau moltíssim.

Back To Top
Search