Miquel Oliver (Manacor, 1974) ha estat proclamat batle en tres ocasions. La primera va durar 144 dies. La segona va mantenir un govern fort. I a la tercera ha tornat al govern en minoria. D'això, de l'aigua, de Portocristo i del renou al centre, en parlam en aquesta entrevista.
En el darrer ple no aconseguíreu l’aprovació per a una nova regulació dels preus de l’aigua. Quina previsió teniu ara?
Quan ho duim a aprovar és perquè la necessitat hi és, i la justificació tècnica i el requeriment ambiental i legal estan més que justificats. Fins i tot on governa el PP les tarifes són progressives i pensades amb finalitats ambientals i no recaptatòries. Si apujàssim totes les tarifes i tots els abonats es veiessin afectats, podríem entendre la postura de l’oposició. Però nosaltres només proposam un increment per als grans consumidors. Entenem que podem trobar traves, però es pretén que aquestes noves tarifes faran una feina dissuassòria: “Si has de regar, fes-ho d’una altra banera, cerca una altra fórmula de recollida d’aigua, però no ho facis amb l’aigua que ha de ser potable”. D’altra banda, hi ha abonats que tenen fuites internes que, amb els preus actuals, els surt més barat pagar l’aigua que arreglar l’avaria.
Potser podríeu haver esperat que l’aigua fos potable per tenir un argument més sòlid en aquesta puja.
Això és l’argumentació o les excuses que han posat ells. L’aigua és la que és, i tenim una capacitat d’extracció limitada a tots els pous que tenim connectats a la xara pública, això vol dir que ens trobarem potabilitzant aigua que després se n’anirà a omplir piscine o a regar jardins. Si volem estalviar aigua que ve del subsol, tenint en compt que no tenim altra manera de recollida… l’aigua serà la mateixa ara que quan potabilitzem. Em sona a excusa.
Quines previsions hi ha perquè els ciutadans puguin beure a la fi aigua potable dels seus grifons?
En el darrer ple parlàrem de les incorporacions de romanents, demà hi ha una comissió informativa amb tots els grups, per veure quins projectes en queden fora i quins hi són inclosos. S’ha acordat la incorporació d’aquestes partides entre les quals hi ha la de la potabilitzadora. Ha estat una tramitació molt llarga. La intenció és que l’inici de les obres sigui imminent i la posada en marxa serà ràpida si no surten altres traves que ara no tenim controlades.
Continuam parlant d’aigua. A la darrera ploguda important caigueren a Manacor prop de 200 litres. Com s’explica que amb aquest volum d’aigua els danys (amb tot el respecte per les persones que se n’hagin pogut veure afectades) no varen ser gaire quantiosos. Com s’explica?
Sense voler fer de menys les afectacions que es donaren, la diferència és molt clara si ens remetem a la torrentada del 1989. En aquell moment la ploguda no va ser al poble, sinó damunt una muntanya, que fa d’embut i d’olla on van tots els litres. Això fa que l’aigua arreplegui objectes i branques… Aquesta vegada va ploure molt a damunt Manacor. També hem vist com el desviament del torrent com a tal ha funcionat i ha fet feina. I també hem vist que la recollida de pluvials dins el poble està ben dimensionada, perquè hi va haver només algunes afectacions d’entrades petites a alguns habitatges i també entrada d’aigua a immobles del carrer dels Creuers. La cosa s’hauria complicat si hagués plogut a una altra banda.
No vàreu poder aprovar les noves tarifes de l’aigua perquè perdéreu la votació. Val la pena governar així? En quin moment es troben es troben les relacions amb PSOE. Som en un punt de no retorn?
Si val la pena plantejar-se que el PSOE entri a governar, just pel fet que es perdin votacions, la pregunta ja es contesta tota sola. El fet de governar en minoria requereix una alçada de mires. La sitaució és diferent, i això vol dir que també nés responsable. Hi ha inversions que no estan assegurades perquè falta la incorporació de romanents que es durà al ple extraordinari de dilluns que ve. Feim un esforç per consensuar les coses i cal un sentit de la responsabilitat per part de l’oposició per entendre que no poden limitar-se a bloquejar l’acció de govern. Si aquesta és l’opció que tenen, el que han de fer és posar-se d’acord i presentar una alternativa, perquè hi ha la fórmula per fer-ho.
Es podran aprovar els pressuposts de 2025?
Hem tengut una reunió amb tots els grups, i els hem explicat quina és la nostra idea. El pressupost de l’Ajuntament quant a ingressos i despeses és molt limitat i els darrers anys hi ha hagut increments de preus, preus de serveis, de materials, d’empreses diverses, relacionades amb l’increment del cost de la vida. No hi ha més habitatges, i els preus dels ingressos s’han mantingut, perquè els preus públics han estat els mateixos. Aquests ingressos són els que serveixen per contractar serveis, cosa que hem de fer pels efectes coneguts de la llei Montoro/Montero. Manacor és un municipi de 50.000 habitants, i ha de menester més agents, més personal de brigada o per a les instal·lacions esportives. I per això ja hem recorregut a contractacions externes, com per exemple en el cas de les instal·lacions esportives, on una empresa s’encarrega dels caps de setmanes i festius. Aquests costs s’han incrementat i això fa que tenguem molt poc marge de maniobbra per decidir si hem d’arreglar una plaça o un carrer. Per això aquesta incorporació de romanents és tan important per fer les inversios. Com a exemple, cap dels grups havia dit quines eren les seves peticions, ara ja ho sabem i ho hem pogut acordar.
Heu aprovat la tramitació de la Zona de Protecció Acústica i us heu centrat en un local amb clients d’origen llatinoamericà. No fan renou les terrasses de clients autòctons?
Si això fos així hauríem d’actuar a altres locals. El que s’ha fet ha estat en base a les molèsties, les denúncies, i les actuacions de la policia local. Hem decidit delimitar aquella zona perquè hi ha qualcú que aixeca la mà, i a partir d’aquí es mira com es comporta la zona, a quines hores hi ha les incidències, a quines hores són les visites de la policia, i així es delimiten els horaris i la zona on és necessari actuar. Vull recordar que la setmana passada feia un any que es va aprovar una normativa d’horaris de tancament, que no havia existit mai, tot i que l’Ajuntament havia estat condemnat a indemnitzar veïnats per molèsteis de l’oci nocturn o per activitats com les sales de joc. Ara estam en condicions de reduir l’horari d’obertura perquè tenim aquesta normativa aprovada. I pegam amb la maça grossa en la qüestió dels horaris. Si hi ha altres zones que es puguin veure afectades per terrasses o per sortides o entrades de clients a una sèrie de locals, en podem crear més. Però per això haurem d’apel·lar al criteri dels 21 regidors, que s’hauran de pronunciar si un horari és adequat o no.
A Portocristo hi ha un nou president de l’associació de veïns. Milloraran les relacions, ara?
En el seu moment per ventura es varen malinterpretar les meves paraules entorn de la renuúncia de Quico Gil. Les coses no venen totes soles. Les associacions de veïnats mantenen una lluita constant per millorar pobles, barris i nuclis. I s’ha de continuar fent, encara que en algun cas puguin sentir que no els han fet cas. L’Ajuntament no és un prestador de serveis de l’associació de veïnats, però té l’obligació d’escoltar una associació activa i articulada. Esper i desig que la persona que ocupa la presidència de l’associació de veïnats, que sí que està a una llista d’un partit polític,tengui una amplitud de mires per poder fer aquesta feina, i que sàpiga posar-se davant l’Ajuntament havent escoltat els veïnats, i pugui transmetre el seu sentiment a la delegada de Portocristo, al batle o al regidor de torn. Vull pensar que no tendrà aquesta connotació política que se li presumeix, perquè de fet, si hi ha més dimissions entre els regidors del Partit Popular, podria arribar a ser regidor i tot
Hi haurà punt verd a Portocristo el 2025?
És un tema urbanístic. Devora l’institut era una situació totalment irregular que s’havia allargat massa, i fins i tot afectava les condicions dels treballadors. Per tot això el decidírem tancar. No tenim un lloc on ubicar-lo. Una de les ubicacions possibles seria devora la depuradora de Portocristo. Una altra ubicació possible, seria devora el poliesportiu de sillot. No és desitjable que el punt verd de Portocristo sigui a s’Illot, però els ciutadans d’Artà tampoc tenen el punt verd dins Artà. Pensam en la creació d’una àrea d’aportació provisional fins que s’hagi desenvolupat el nou polígon. En un any o un any i mig podríem tenir urbanitzada la zona.
Per què no posen sancions les càmeres de la ZPR?
Estan activades però no sancionen. Recopilen matrícules. I hem pogut detectar que hi ha molta de gent que entra, perquè l’efecte dissuassori de la creació de la ZPR o de la col·locació de les càmeres ha baixat un poc. La mesura de les sancions no és recaptatòria, sinó dissuassòria. De fet, oferim aparcament gratuït perquè la gent vengui en cotxe a Manacor. En qualsevol cas, enguany, el 2024 començarà a haver-hi multes a la ZPR a partir de les imatges captades per les càmeres.
Hi ha veus que diuen que no et presentaràs a les eleccions del 2027. És així? Significaria un adéu a la política? O un salt endavant cap a cotes insulars o autonòmiques?
Hi ha un noranta-nou per cent de possibilitats que no em presenti a la reelecció, perquè pens que hi ha d’haver un canvi generacional, i perquè les persones estam de pas. No estic decidit, però és bastant probable. Pel que fa al salt endavant que comentes, el 2027 hi ha eleccions, per tant agafa sentit que jo pugui partir cap a Palma, o tornar al meu lloc de feina, qui sap.