Maria Antònia Oliver, Gabriel Galmés, Antònia Vicens i Miquel Àngel Riera seran les figures protagonistes d’aquest cap de setmana a Manacor
Fer reviure Maria Antònia Oliver

Maria Antònia Oliver serà una de les figures amb més pes a la Vila del Llibre de Manacor amb un espai que porta el seu nom al carrer de Pou Fondo i dos homenatges. Aquests seran dissabte a càrrec de l’actriu Maria Antònia Salas.
El primer serà a les 12.00 h i juntament amb la periodista Anna de la Salud recrearan la darrera entrevista que va concedir l’escriptora el passat desembre que, precisament, li va fer la redactora en cap d’aquesta revista a Biniali. Salas explica que a través de la tècnica del Verbatim es posarà a la pell d’Oliver per contestar les preguntes i “reproduir tan fidelment com sigui possible aquesta manera de xerrar, les expressions sonores i verbals de la prosòdia, les pauses, la dicció i la tonalitat” de la manacorina. Una fita que podrà aconseguir perquè simultàniament interpretarà a l’escriptora i escoltarà l’enregistrament on hi ha les respostes.
És una manera, diu l’actriu, de redescobrir “com estava” en aquesta darrera entrevista, de la qual destaca la “intimitat poderosa, que tot i que en moltes preguntes ens doni respostes que ja hem llegit, a poc a poc va agafant un nivell d’intimitat que m’agrada molt”, detalla.
I el segon acte serà quan falti un quart perquè sonin les 21.00 de la nit. En aquest cas ho farà tota sola. “Llegiré una narració de Maria Antònia a un tast de vins que maridarà molt bé a l’espai Baccus”, especifica. Es tracta de ‘Vi’, un text que “explica la quotidianitat des d’una mirada molt pròpia del moment de fer el vi, de com hi ha una mirada de gènere molt conscient i una textualitat molt sensorial”.
Dos actes que reconeix que l’emocionen. Està “molt contenta de poder donar veu a les paraules d’aquesta donassa que és un dels exponents més importants en l’àmbit literari que tenim a Mancor”.
L’antagonisme de Damià Huget i Miquel Àgel Riera

Dissabte 11 a les 19.00 h aterrarà al celler de la Institució Pública Antoni Maria Alcover l’espectacle ‘Fam de paraula i terra’ a càrrec de Roger Pistola, Salvador Mirallas i Mar Grimalt. Aquest posa al centre les figures de Miquel Àngel Riera i Damià Huguet a través d’un recital que “defuig del típic solemne i avorrit”, diu Pistola. De fet, explica que han intentat “cercar una cosa més atractiva experimentant amb textures diferents” i el resultat final els ha permès “defugir de la solemnitat i és una cosa entretinguda i variada”. Relacionen els textos d’un i l’altre per teixir-los temàticament i poder interpretar tant poemes com relats.
Al contrari del que es podria esperar d’un recital, aquests rompen “molt ràpidament amb el diàleg entre els dos actors i s’entremesclen les veus, ho hem barrejat tot, hem mesclat les obres perquè els seus estils ja són molt diferents”, declara Roger Pistola. És per això que també juguen amb la música i llums. Arribats en aquest punt, vol afegir que “són antagònics estilísticament i de personalitat, mentre que un era un burgès molt metòdic, l’altre era molt més anàrquic”.
De fet, a l’espectacle ‘Fam de paraula i terra’ es posa en relleu que gairebé “l’únic nexe en comú entre Damià Huguet i Miquel Àngel Riera és que varen morir ara fa 25 anys amb un dia de diferència; també, però, que eren molt futbolers, xerraven molt de la terra, les pedres i el paisatge de garriga tan típic de per aquí”.
Una improvisació musical de Lovely, d’Antònia Vicens

Antònia Vicens ha rebut recentment el Reconeixement de Mèrits que atorga l’Escola Municipal de Mallorquí i fa poc va ser guardonada amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. És una narradora reconvertida en poeta, el que es veurà reflectit aquest dissabte a les 20.00 h del capvespre a la plaça de les verdures en el marc de la Vila del Llibre de Manacor.
Les encarregades de posar veu i melodia als versos de la santanyinera seran Joana Gomila i Laia Vallés. Elles musicaran el poemari Lovely per acostar el públic a l’univers personal de Vicens. “Serà una improvisació musical experimental, que no de text”, diu Vallés. Tot i això, hi ha hagut una preparació a consciència al darrere.
De fet, a partir del moment en què l’actor i comissari de l’esdeveniment, Toni Gomila, els va proposar participar a la Vila del Llibre de Manacor d’aquesta manera ja es varen posar a enllestir l’actuació. Varen llegir els poemes i “començar a fer volar la imaginació per després poder sentir llibertat total”, explica Gomila.
Confessen que ha estat una lectura que els ha sorprès i impactat. I és que, tal com considera la cantant manacorina, el poemari té “una duresa i un impacte sobre la memòria familiar que és molt punyent”. Una mescla d’ítems i sensacions que, per a elles dues, “ha estat emocionant”. De fet, “des del primer moment que vàrem obrir el llibre i vàrem començar a llegir els poemes en veu alta per imaginar l’univers que ens presentava, va tenir un impacte emocional”. Així i tot, Vallés recorda que “a cadascú li remourà el que li hagi de remoure”, però que “l’objectiu és transmetre l’emoció que ens ha punyit a nosaltres, sentir-la en directe i que el públic la reconegui”.
Articles de Gabriel Galmés, vi i ostres com a punt final

L’actriu Bàrbara Nicolau clourà la Vila del Llibre aquest diumenge a les 13.30 h amb un espectacle que porta per títol ‘Vent i ostres amb Gabriel Galmés’. Recitarà fragments de l’escriptor, però no seran textos de les seves novel·les, sinó que seran alguns dels articles que va publicar principalment al 7 Setmanari. La selecció es distingeix perquè són textos “molt divertits, eloqüents i es caracteritzen per la ironia punyent i amable per fer un retrat de la societat manacorina”, explica. Així, que posa en relleu que l’escriptor se sabia riure de la societat del seu temps i remarca que es va inventar que “Manacor havia estat fundat per Feodosio perquè era un municipi lleig”. També en feia befa del fet que al municipi “hi ha molts de poetes i escriptors”. Una radiografia que l’actriu entén com una cosa molt sana i que “nosaltres mateixos hauríem de fer més sovint”.
També destaca que “són textos d’una originalitat i creativitat brutal i tenen uns 20 anys o més, però són molt actuals”. De fet, això serà el que es plasmarà a l’esdeveniment de diumenge.
L’actriu recorda que Galmés ja deia “que la literatura és per passar-s’ho bé, passar-s’ho bé i passar-s’ho bé”. Així que a l’acte de cloenda es crearà una atmosfera adequada per assolir aquest objectiu: el públic que s’acosti fins a la plaça de les Verdures podrà menjar ostres i beure vi i la podrà escoltar acompanyada del grup de vent de S’Escat amb Miquel Àngel Rigo al saxo tenor, Tomeu Garcias i Miquel Gayà als trombons i Pep Garau a la trompeta.
Amb els diferents actes que es faran durant les dues jornades, Nicolau entén que la finalitat és “tenir present a un dels escriptors de gran rellevància juntament amb Maria Antònia Oliver i Miquel Àngel Riera; com a acte de cloenda es fa honor a aquesta veu satírica, irònica i punyent”.