Skip to content

I què en diuen, de tot això, les persones migrants?

Parlam amb Guillem Balboa, coordinador de la CNAAE (Comunitat Negra Africana i Afrodescendent) i membre de l’entitat Regularización YA!, i amb Yassine Hajji, membre de la comunitat marroquina manacorina i, com es defineix ell mateix, “un poc d’aquí i un poc d’allà”.

Guillem Balboa: “Les administracions tenen un paper clau per crear espais de convivència”

Per a Balboa, en l’assumpte de la nova mesquita s’hi entremesclen múltiples factors. “Probablement la polèmica no hauria esclatat si en comptes de ser una mesquita islàmica hagués estat un centre tecnològic de la Cienciologia, o un Ikea”, afirma. Continua afirmant que és important, però, “identificar quin és el vertader problema, que és que no estam construint espais de convivencia per una societat mallorquina que ja no és només blanca-mallorquina, sinó que és diversa culturalment i ètnicament”. Assenyala que “les administracions no estan fent pràcticament res respecte d’aquesta problemàtica, i això és preocupant, perquè al final el que s’estan construint són societats segregades. I les administracions tenen un 90% de responsabilitat en aquest àmbit”. Balboa exposa que el perill d’aquesta segregació és que “tard o d’hora, esclata el conflicte”. Insisteix que la nova mesquita és només “l’espurna que ha fet encendre una problemàtica que duim d’anys enrere” i que, en realitat, estam davant un “toc d’atenció sobre accions que s’haurien d’estar duent a terme, és una oportunitat per replantejar-nos com volem conviure”. Finalment, conclou que “el fet que la contrucció d’una mesquita generi controvèrsia a passat a molts llocs i té a veure amb la islamofòbia interioritzada en aquest país, i tot això s’ha de treballar”.

Yassine Hajji: “No hem d’identificar les religions amb les cultures, no és el que ens defineix”

Per començar, Yassine aclareix que “pel que sé, encara no hi ha cap mesquita nova. Just s’està cercant un local per poder-ne fer construir una. I el que he sentit és que els doblers no surten de cap polític de cap ajuntament, sinó que surten de la mateixa comunitat musulmana”. El temple és necessari “perquè ja no hi cap, la gent, i més, per exemple, quan tenim la festa del Me, o quan acaba el Ramadà, que inclouen pregàries entre tots”. Continua dient que “jo sempre he intentat xerrar enfora de la religió i defensar la integració i la cultura, que és el que ens defineix. No hem d’identificar les cultures amb la religió. Perquè no només hi ha marroquins, que són musulmans, també hi ha, per exemple, senegalesos i, fins i tot, espanyols, que són musulmans”. Considera crucial “començar a xerrar de veres d’integració. La gent ve aquí per guanyar-se la vida, no per estar-hi uns mesos, ni per molestar”. Reconeix, finalment, que sovint veu per les xarxes comentaris negatius envers la seva comunitat, i que, fins i tot, ha arribat a esborrat el seu perfil a Facebook “per no haver de llegir alguns discussions fora de to, així estic més tranquil”. Intenta “respectar totes les opinions, però hi ha límits”. Afirma que “el tema de les ajudes és recurrent, i jo te dic que si mon pare no s’aixeca a les 7 del dematí per anar a fer feina, no pot pagar el lloguer”.

 

Back To Top
Search