skip to Main Content

Igualtat organitza una setmana per “plantar cara a les violències masclistes”

El departament d’Igualtat de l’Ajuntament de Manacor ja ha encetat la setmana d’actes que enrevoltaran el 25N, Dia Internacional contra les Viòlencies vers les Dones. En l’edició d’enguany destaca el cicle de xerrades ‘Violències soterrades. Diferents expressions de la violència envers les dones’ que acollirà la Institució Pública Antoni M. Alcover i que va encetar el passat dimarts la xerrada de l’advocada penalista Laia Serra sobre la ‘Introducció a les violències masclistes’,
La psicòloga Gabriela Bianco abordarà la ‘Violència obstètrica. Una forma invisible de violència de gènere’, dia 23 de novembre a les 19 h i clourà el cicle de xerrades la psicòloga Marta García Pou amb ‘Obrint els ulls davant les violències sexuals’.
Completen el programa d’actes del 25N la projecció del curtmetratge ‘El orden de las cosas’, dirigit pels germans Alenda i nominat als Goya, que tracta sobre la falsa esperança que una vida tràgica pot canviar sola, i la veritable esperança en què una decisió presa a temps pot fer-nos començar una nova vida que segurament sigui millor. La projecció i el debat posterior es faran el 18 de novembre a les 17 h a l’Espai de Dones de l’Espai Na Camel·la. Organitza la Fundació IRES i les inscripcions s’han de fer a atenciopsicologica@conselldemallorca.net.També dins dels actes participen els col·lectius feministes de Manacor amb una marxa de Torxes que organitza l’Assemblea Antipatriarcal pel 25 de novembre i que partirà a les 19 h de la plaça de sa Mora. A les 20 h confluirà a sa Bassa amb la concentració contra les violències masclistes que organitza el Col·lectiu Dones de Llevant.
El dissabte 27 de novembre tancaran aquesta setmana la instal·lació artística cooperativa a càrrec d’Ennigulart ‘Home sweet home’, de 10 h a 19 h a la plaça de sa Bassa. A les 11 h els infants podran gaudir del contacontes ‘Les vambes de Sofia’, al pati de la torre del Palau, organitzat per s’Altra Senalla. Per a aquesta activitat també cal inscriure’s a www.enviumanacor.cat.

Violència precovid
Segons les estadístiques de l’Observatori contra la Violència de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) corresponent al segon trimestre del 2021, hi ha un important augment tant en el nombre de denúncies com en el de víctimes, respecte al mateix període de 2020, període de confinament. Les denúncies presentades entre abril i juny de 2021 a nivell estatal han augmentat gairebé un 18% i el nombre de víctimes se situa en nivells molt similars als del 2019.
D’altra banda, segons les dades proporcionades per l’Institut Balear de la Dona, pel que fa al servei d’atenció social i d’acompanyament a les víctimes xe violències masclistes, durant el mes d’octubre el 72,41% de les telefonades del servei es van fer des de Mallorca.
Del total de 286 telefonades, el 41,52% eren de caràcter urgent i 262 per casos de violència de gènere. Concretament a Manacor, varen ser 14 telefonades les rebudes per part del servei d’atenció social. Entre el perfil de dones ateses pel servei, trobam que la majoria son de nacionalitat espanyola i gairebé la meitat del total són d’entre 31 i 50 anys.
Pel que fa als acompanyaments, se n’han fet un total de 26 a Mallorca durant el mes d’octubre: el 94’74% per casos de violència de gènere i un 5’26% per violència sexual. D’entre els casos de violència detectats, la gran majoria són per violència psicològica, seguits per la física i l’econòmica.
Recordam que el servei d’atenció a les víctimes de violència masclista ofereix atenció continuada a les situacions d’emergència per violència de gènere per part de professionals especialitzades que proporcionaran informació, orientació, assessorament social i suport a la dona víctima de violència de gènere, així com derivació als recursos adequats. És un servei que funciona 24 hores, telefonant a l’Institut Balear de la Dona, 971 17 89 89, o al Servei d’Urgències 112 o al 016.

Back To Top
Search