skip to Main Content

Iniciada la segona fase d’excavacions a Son Coletes

Durant els pròxims quinze dies s’actuarà en les dues zones enjardinades i també en començar a llevar les llosetes de formigó dels passadissos centrals. L’any passat ja s’havia trobat el basament i tot just començar les tasques d’excavació els tècnics d’ATICS i Aranzadi varen trobar la segona part de la base de la creu de l’antic cementiri de Son Coletes.

CpC

Aquest dilluns les màquines han tornat a excavar en el cementeri de Son Coletes, concretament a les dues zones enjardinades a la zona central i oest de l’antic cementiri de Son Coletes, amb l’objectiu de continuar amb les tasques iniciades el 2020 per localitzar noves víctimes de la repressió franquista.
Es tracta de l’inici de la segona fase d’intervencions, inclosa dins el tercer Pla de Fosses del Govern, que impulsa la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manacor. Controlant els treballs d’excavació de les màquines, hi ha un equip d’arqueòlegs format per Jaume Servera i Jaume Ripoll per part d’Aranzadi, i Cesc Busquets i Jordi Ramos, d’ATICS. Un equip que s’anirà completant amb la incorporació de l’equip d’antropologia a mida que avancin les excavacions i vagin assolint profunditat. Precisament, durant els primers moments de les noves tasques els arqueòlegs ja han fet la primera troballa: el basament de la creu de l’antic cementiri de Son Coletes. Aquesta descoberta ha donat esperances a l’equip.

Calendari previst i zones per excavar
Segons el calendari previst, aquests pròxims quinze dies les tasques se centraran en les dues zones enjardinades i també en començar a llevar les llosetes de formigó dels passadissos centrals, sense impedir la circulació per aquesta zona. Els treballs s’interrompran la vigília de l’1 de novembre per deixar lliure el cementeri de cara a la visita de familiars pel dia de Tots Sants. Posteriorment s’avançarà en l’excavació dels passadissos nord-sud i est-oest, les zones 2B i 2C del Pla d’actuació, que amb la reforma dels anys 50 del segle XX varen quedar lliures de tombes tipus cripta.
El Pla d’actuació previst per a aquesta segona fase al cementeri de Son Coletes proposa continuar amb l’obertura del subsòl del cementeri en els punts on s’aturà la intervenció de 2020, donant prioritat a aquelles zones on es té coneixement que les fosses que s’utilitzaren per enterrar els represaliats del 1936-1937 poden continuar. S’estableixen però quatre zones d’excavació. La zona 1, que correspon a la zona central de l’antic cementeri de Son Coletes, actualment enjardinada, i on en l’anterior intervenció de 2020 es va localitzar la base de la creu que existia des del 1922. Dues zones, 2B i 2C, que coincideixen amb els passadissos nord-sud i est-oest del cementeri, que amb la reforma dels anys 50 del segle XX varen quedar lliures de tombes tipus cripta. Finalment, la zona 4, a l’oest de l’antic cementiri de Son Coletes, que acull actualment una zona enjardinada, per tant també lliure de tombes tipus cripta.

Un projecte que començà l’any 2018
La primera actuació al cementeri de Son Coletes es va realitzar els dies 4 i 5 d’octubre de 2018, amb un projecte de viabilitat sota la direcció de la societat de ciències Aranzadi dins el Pla de Fosses 2018-2019. Els resultats d’aquest estudi varen servir per incloure una fase de recerca més intensiva dins el Pla de Fosses 2019-2020, que es va realitzar entre el 14 de juliol i el 14 d’agost de 2020, per part de l’equip d’ATICS.Les excavacions varen permetre localitzar un total de 25 individus localitzats, entre ells dues dones i sis milicians de les tropes de Bayo. D’aquests, s’han identificat cinc víctimes: Francesca Llull Font i la seva filla, Francesca Salas Llull, Antoni Alomar Mas, Pere Llull Fullana i Miquel Palmer Duran.

Back To Top
Search