Skip to content

La 4a edició de la Fira de les Dones umpl Manacor de reivindicació en clau feminista

Dues jornades d’activitats, paradetes, exposicions, xerrades, projeccions i espectacles teatrals, musicals i de dansa posen punt final a uns actes del 8 de març marcats per una programació ben variada i per l’homenatge a Antònia Matamalas, figura clau del feminisme al municipi, l’any del seu adeu.

Començava la jornada de matí; als carrers del centre de Manacor, ja des de primera hora, s’hi veia fressa, amb corregudes dels organitzadors i els preparatius de les persones que participaven en la fira. El sus a la Fira de les Dones, però, era a les 11 amb l’acte inaugural presentat per Toni Nito Creus, amb un espectacle de drag king que, amb un to marcadament rural, també accentuà la diversitat del moviment feminista. El Claustre de Sant Vicenç Ferrer esdevingué l’epicentre d’una jornada marcada per l’homenatge a Antònia Matamalas l’any del seu adeu. Instal·lacions i mostra de projectes d’Arquitectives o l’Escola Oficial d’Idiomes de Manacor o el pilar dels Al·lots de Llevant, completaven un recorregut que també comptava, fora del Claustre, amb les exposicions dels projectes Florir, de Núria Sánchez, i Dona habitada, de les prolífiques germanes Gómez.
Taller de Jardineria de guerrilla.

Des de ben petits, compromesos amb la lluita

L’afluència de gent es feu notable ja a partir de l’acte inaugural. Amb un dia digne de primavera, teringues d’infants esperaven per participar en alguns dels tallers que hi havia preparats a la plaça del Convent i a Font-i-Roig. Jardineria de guerrilla i Cianotípia per entretenir petits i grans fins que la gana els feu partir. A la Institució Alcover, les especialistes en enginyeria desitjosa de La Brúixola dels Desitjos, arribades des del Principat, ens convidaren a escoltar-nos amb una proposta teatral ben suggerent. La programació infantil s’allargà fins en haver dinat amb el contacontes L’univers de na Guida. La Fira arribà també al barri de Santa Catalina de la mà de Les Contadores, una proposta per posar en valor el relat femení a través de la literatura pròpia i universal.
Cartografies de la por i filosofia que ens conviden a pensar
La plaça Weyler fou també protagonista del matí. Entre passos de swing, els vianants pogueren participar activament en l’activitat interactiva que ens proposaren els joves dels instituts del municipi: el Mapa de la Por ens ajuda a identificar les conductes d’assetjament que pateixen les dones i ens permet marcar les coordenades de la inseguretat i la por a Manacor i Portocristo. Mentrestant, just al costat, la presentació de Filosofia Salvatge ens proposà redescobrir la filosofia des de la quotidianitat i la presentà com a eina per tractar qüestions relatives al feminisme i les cures.

La Brúixola dels Desitjos feu somiar els més petits.

Resultats del taller de dibuix per parodiar actituds masclistes.

La Fira també es mulla en un tema tabú

La nota més crítica de la jornada l’oferí la programació del Cinema Goya. L’espai donà acollida a una exposició col·lectiva de Mar Sureda, Belen Iniesta, Teresa Monmas i Lluïsa Febrer. Febrer també ens ensenyà a dibuixar per parodiar estereotips masclistes. Ja després del dinar comunitari i de la quina musical, a la sala de projeccions hi tingué lloc la xerrada sobre feminisme i prostitució de Neus Tur, que ens interpel·là a pensar sobre la prostitució i, enfront de l’abolicionisme, que no contempla les causes de l’activitat, demanà mesures per atacar la realitat estructural que la possibilita, com ara la derogació de la llei d’estrangeria, una renda bàsica universal o una quota laboral per a les persones trans. Més tard, s’hi projectà el film multipremiat Creatura, que versa sobre la construcció del desig femení.
El dia, que clogué amb una nit de ball de bot i una proposta musical ben femenina, no s’allargà fins gaire tard. L’endemà començava la segona jornada de la Fira, amb l’èxit de Perla i el concert amb protagonisme femení Música d’elles, a la Institució Alcover. Porocristo fou també protagonista diumenge, amb la inauguració del mural Referents i la instal·lació del Mapa de la Por.
La sala de l’antic Cinema Goya s’obrí per acollir un centenar de persones que s’hi acostaren per escoltar Neus Tur.
Back To Top
Search