skip to Main Content

“La colònia de moixos del nostre carrer es va engrandint i ningú no se’n fa responsable”

Ernesto Leggire, veïnat del carrer de Sant Andreu, creu que l’Ajuntament no se’n pot desentendre ni pot delegar la responsabilitat als veïnats.

“Fa temps que al nostre carrer hi ha una comunitat de moixos. N’hi ha devers deu o dotze i m’han destrossat la teulada, i el sostre del pati interior. M’espenyen els cossiols i les plantes…”. Qui parla és Ernesto Leggire veïnat del carrer de Sant Andreu que viu a una casa que fa capdecantó i que pateix les conseqüències de conviure amb una colònia de moixos al costat. Leggire veu que són els mateixos veïnats, els que donen menjar als moixos, tot i que fa una temporada que hi veia arribar un cotxe, “en baixava una persona i els donava menjar”.
Durant una temporada, aquest veïnat de la barriada del Barracar va estar de baixa laboral i es va poder ocupar del problema. “Vaig telefonar a Natura Park, em varen dur una gàbia per capturar els animals. S’enduien les moixes i les tornaven castrades”, però remarca que “em vaig cansar perquè sempre seguit hi podies ser i ara ja faig feina no tenc temps”.
Ernesto Leggire diu que “no vull tenir problemes amb els veïnats, però jo veig que la colònia de moixos es va engrandint i ningú no se’n fa responsable”. Per a Leggire aquest “és un problema generalitzat, perquè jo veig moixos per tot Manacor” i recorda que just “aquí al costat hi ha una guarderia, i els moixos trasmeten moltes malalties”. Per a ell, “hi hauria d’haver un control i un lloc per dur-hi aquests animals. No es tracta de matar-los, però l’Ajuntament ha de veure que això va de mal en pitjor. El problema és que si no hi ha castracions, quan et gires per abordar el problema ja tens vint o trenta moixos”. Sigui com sigui, creu aquest veïnat del carrer de Sant Andreu, “l’Ajuntament ha de reforçar el control i no passar la responsabilitat als veïnats. De tot el barri, només hi ha un moix que és propietat d’un veïnat”.
Leggire acaba recordant que, a banda de les destrosses a la seva propietat, els moixos “orinen, defequen i fan molt de renou quan estan en zel, i no entenc per què s’han de tornar al mateix lloc una vegada castrats”.
Guillem Roman, veïnat de la plaça dels  Pares Creus i Font-i-roig, darrere el Convent, explica que “els moixos han format part sempre del paisatge de la barriada, però s’han buidat moltes cases, que ara els serveixen de cau i d’espai de niueig”. La plaça ha estat sempre punt d’avituallament, i diu que, a priori, els moixos no són un problema, llevat de quan estan en zel, “que duen a terme les seves guerres sexuals a les teulades i espenyen teules, a més de defecar a llocs molt singulars del carrer”. Part del veïnatge hi està totalment en contra i ha demanat accions per part de l’Ajuntament, que es veu que hi ha actuat no fa gaire.”. Roman no és partidari d’eliminar-los, però si de crear moixeres, on els moixos ¡¡ferals estan tancats i la gent amant dels moixos hi té accés i fins i tot els pot apadrinar”.
Back To Top
Search