skip to Main Content

“La complementarietat amb els amics d’Aprop al futur no farà més que créixer”

L’AECC no tenia presència a Manacor fins ara i ara treballen per formar una junta local per poder donar a conèixer els seus serveis a la gent de fora de l’hospital

Per primera vegada, l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) assumeix el servei de psicooncologia a l’hospital de Manacor. Prenent, així, el relleu a Aprop, qui ho havia gestionat fins ara, però que ja no se’n pot fer càrrec. El president de la junta de Balears, Javier Cortés, celebra l’acord, ja que fins aquest moment no havien tingut l’oportunitat de treballar-hi. Sobre el recent relleu, emparat per “un conveni marc” que tenen amb l’Ib-Salut, assegura haver tingut una “molt bona col·laboració amb la gerenta, Catalina Vadell”. I té l’esperança que aquesta no s’aturi. Remarcar que ja ofereixen el servei presencial a Son Llàtzer.

“A nosaltres, el que ens interessa és fomentar l’equitat i que tots els ciutadans tenguin accés als nostres serveis”, explica. Així com augura que “l’acord i la complementarietat amb els amics d’Aprop al futur no farà més que créixer”, ja que els “dos farem feina junts per arribar millor i a més gent”, afirma.

Per tal de cobrir les necessitats reals dels i les pacients, han contractat una psicòloga especialitzada en oncologia. Es tracta de Catalina Garau, qui ja hi treballava amb Aprop. Ara, la seva tasca es veurà complementada pels psicòlegs que formen part de l’equip de l’AECC.

Javier Cortés especifica que van més enllà de l’atenció psicològica. L’Associació dona “suport econòmic, assessorament metge i laboral; voluntaris d’acompanyament i testimonials”. Aquest darrer és a petició de les famílies, en coordinació amb l’equip metge i a càrrec d’uns voluntaris especialment formats per desenvolupar la tasca. A més a més, col·laboren amb el Govern per treballar en la prevenció del càncer i recorda que a Manacor “el programa per prevenir el càncer de còlon no està instal·lat”. Amb el temps, però, preveuen poder ampliar la cartera de serveis. I una de les possibilitats és la implementació de l’assessorament nutricional en un futur pròxim.

Tot i això l’objectiu també és donar-se a conèixer i arribar a més gent. I per això treballen per crear una junta local de l’AECC a Manacor i “apropar els serveis sense la necessitat que els usuaris es desplacin”.

La importància de prevenir

El servei de suport psicooncològic és un dels serveis essencials i més importants, el qual ha d’estar a l’abast de tothom independentment de les condicions laborals, socials i econòmiques de cadascú. Ha de ser equitatiu, tal com recorda el president de la junta de Balears de l’AECC. A més a més, especifica que en temps de pandèmia “hi ha hagut un increment del 4% de suport psicològic en l’àmbit de càncer”.

Però no és l’única tasca a tenir en compte: la prevenció i detecció precoç és fonamental. Cortés recorda que estan en peu per assolir una bona cultura de salut. D’entre els diferents fronts que tenen oberts, està la lluita contra el tabac, “que és el culpable de molts de càncers, no només de pulmó”. També inclou la cultura del sol i l’obesitat.

Afirma que amb una “cultura de salut adequada eliminaríem el 30% dels càncers que tenim; i si hi sumam els tres càncers que estan en prevenció, que són el de mama femenina, matriu i còlon-recte, el percentatge creix a un 50% de càncer evitable”. Pel que és molt important que “aquesta cultura de salut arribi a la gent de la Comunitat Autònoma”.

Back To Top
Search