Skip to content

Medi Ambient i el SEPRONA intervenen per segona vegada a cala Varques en menys de dues setmanes

La passada matinada del divendres al dissabte 27 un dispositiu coordinat pels Agents de Medi Ambient, agents del SEPRONA i de la Policia Nacional varen tornar a actuar a cala Varques.

Aquesta actuació s’ha produït en el marc de l’operatiu de vigilància d’estiu en els espais naturals que s’han proposat la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat i el cos dels Agents de Medi Ambient (MESTRESSES).

Al voltant de les 6 de la matinada el dispositiu integrat per 12 agents es va presentar en aquesta zona i els del SEPRONA aixecaren acta per acampada a 6 persones dins d’un LIC (Lloc d’Interès Comunitari) i a 5 persones dins de ZDPMT (Zona de Domini Públic Marítim Terrestre) (PN). Per la seva part els Agents de Medi Ambient varen aixecar acta al responsable del xibiu per instal·lacions sense autorització tenint en compte que, aquest any, no s’ha autoritzat cap instal·lació de temporada a la cala verge.

Cal recordar que durant els estius 2010 i 2011, amb Antoni Pastor com a batle i Vicenç Vidal com a director general de Biodiversitat del Govern, ja es va establir un sistema de vigilància en l’espai per evitar les activitats il·lícites, que es va obviar durant la legislatura passada, fet que ha contribuït que augmentessin els usos no permesos.

Nombroses problemàtiques envolten aquest espai natural. La popularització de la cala arran de diverses publicacions a mitjans internacionals relacionats amb escalada i esports de risc ha fet que es converteixi en un nucli d’acampada permanent per part de diversos col·lectius. El fet que realitzin focs nocturns fa que es converteixi en un risc potencial per als incendis forestals. Una altra activitat il·legal és la de la venda ambulant, suposadament fent el subministrament per mar. Finalment l’accés a la cala és un dels punts més problemàtics, ja que es crea una bossa d’aparcament en un vial rústic sense sortida, fet que crea greus problemes d’embossos i situacions perilloses. Davant d’aquesta problemàtica l’estiu del 2015 l’equip de Govern municipal va optar per tancar l’accés al camí per evitar l’alt risc que suposava.

La conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha instat el Consistori de Manacor a actuar, i aquest ha argumentat dificultats per desenvolupar aquesta tasca. Aquest estiu de 2016 es van mantenir reunions amb el batle de la localitat, qui proposava de fer un aparcament provisional en una de les finques que limiten amb la carretera. La Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat va ser contundent en l’aspecte de no autoritzar usos provisionals d’aparcament que poden acabar consolidant-se, posició a la qual es va afegir el Consell de Mallorca, fet pel qual l’Ajuntament ha desistit d’aquesta proposta.

En canvi, a fi de donar solució a l’accés a cala Varques la Conselleria proposa un sistema de busos llançadora com el que s’està provant a l’accés a ses Covetes.

Back To Top
Search