Us agrada la pinya? Sol ser una de les fruites que agrada més. Ara que acaba l’estiu molta gent fa dietes detox amb aquesta fruita però… en aquesta recepta us…

“La glosa ens genera curiositat envers la llengua”
Miquel Àngel Adrover, Pau Riera, Maribel Servera i Mateu Xurí seran els encarregats aquest divendres a partir de les 20h a la seu de la Institució Alcover de glosar, acompanyats a la guitarra per Alícia Olivares i sota la presentació de Sebastià Adrover, de brufar els seixanta anys de la publicació completa del Diccionari Català-Valencià-Balear, també conegut com a Diccionari Alcover-Moll, tot fent honor als seus dos creadors.
La glosada transitarà entre música, cançons i poesia, a través de situacions creades prèviament pels glosadors Sebastià Adrover, Tomeu Cifre, Maria Magdalena Amengual i Andreu Matamalas. Unes situacions, tanmateix, de les quals cap dels glosadors participants haurà tengut notícia prèvia. Per això, diu Sebastià Adrover, “jugam amb tot el que engloba aquest diccionari o fins i tot qualsevol diccionari de forma genèrica”.
Mateu Xurí explica que “de vegades allò que no abasta el DIEC però que sí que ho agafa l’Alcover-Moll ens és útil per glosar. De et, molt sovint, més que anar al DIEC consultam l’Alcover-Moll”. Per a Maribel Servera, “el diccionari em serveix per a les paraules que tenen molt poques rimes, perquè de vegades hi trob frases fetes que m’ajuden a completar-ne el sentit”. Xurí afegeix que “també moltes vegades el DCVB ens resol dubtes fonètics molt útils a l’hora de glosar”. De fet, recorda Xurí, al concurs de glosa escrita del Bar Mallorquí, “el DCVB ens ha servit per aclarir determinades pronúncies i poder decidir si una rima era bona o no”.
El Diccionari, en el seu moment, va fixar els mots de la llengua. Però per a Xurí, “com a glosador la meva funció no és anar a cercar aquelles paraules que estan en desús. Glos a partir del lèxic que tenc. i tan útil és una paraula com conhortar que no feim servir dins la parla quotidiana, com qualsevol neologisme que em pugui servir per donar sentit a la glosa que faig. Com més gros sigui el ventall que tenguem els glosadors, millor que millor”. Maribel Servera explica que “el que m’ha aportat la glosa quant a vocabulari és una curiositat cap a la llengua i al diccionari hi podem podem trobar paraules que ja no trobarem en el dia a dia. Però una cosa està clara, si la paraula ja no l’empra ningú ja és morta, i no és feina nostra com a glosadors recuperar-la”.