Skip to content

La importància d’aprendre a alimentar-nos

El racó nutricional. Rosa Riera

Ara que ha arribat el setembre i per a molts s’ha acaba l’estiu i és hora de reprendre rutines d’hivern (gimnàs, horaris d’escola, fer més vida per casa, etc.). Molta gent, així com passa després de les festes de Nadal quan s’acaben els mesos d’estiuejar volem “arreglar” el que hem fet durant el temps passat, pel que fa a hàbits de salut (exercici físic o alimentació, bàsicament), és per això que se sol recórrer al consum dels productes que posen ben gran perquè es vegi coses com “detox” o “crema greixos”.
Però són realment tan efectius o beneficiosos aquests productes com es creu que són? Doncs sovint aquests productes són sucs que el que s’ha fet és un liquat dels aliments sense conservar la fibra què és important per trànsit intestinal i es deixen de consumir molts minerals importants per l’organisme provocant dèficits de nutrients. A més si només ens alimentem d’aquests productes detox, no consumim l’energia que necessita el cos per fer les activitats dels dia a dia i seguit amb això com que s’eliminen productes bàsics i no s’aprèn a menjar bé, tal vegada es baixi de pes, però hi hagi l’efecte rebot quan ho deixem de consumir perquè se seguirà menjat com es feia abans.
Aquests sucs estan basats bàsicament en el liquat de verdures com espinacs o api i fruites com la pinya, per la qual cosa si en lloc de convertir-ho en suc, menjàssim aquests aliments com una ensalada acompanyada de proteïna saludable i fruita de postres, guanyaríem sacietat per una banda i qualitat de la dieta per l’altre sent alhora lleuger.
D’altra banda cal dir que el nostre propi cos ja té eines per eliminar toxines gràcies a l’ajuda del fetge i dels ronyons sempre que no hi hagi tòxics en excés. D’aquesta manera no seria necessari consumir aquests productes, però si abusem de substàncies que s’han d’eliminar i en consumim excessivament estem fent que aquests òrgans treballin més del compte i pot arribar a ser perjudicial per a l’organisme creant, per exemple, càlculs renals als ronyons.
Per concloure, la millor manera de fer front als excessos de sopars i quedades de l’estiu és reprendre hàbits de salut. Recomanaria reprendre hàbits saludables sense ser molt estrictes amb nosaltres mateixos. D’una banda intentar ser constant en l’activitat física i per altre planificar-nos les menjades de cada dia sense abusar dels aliments ultra processats i tenint un equilibri alimentari. Si això darrer ens costa o volem millorar demanar ajuda a professionals de la nutrició i deixar de banda el consum de certes marques que no t’ensenyen realment a alimentar-te correctament i quan acabes de consumir els seus productes i has arribat al pes ideal tens molts punts de passar pel famós efecte rebot i haver de tornar a fer la inversió econòmica.

Back To Top
Search