Skip to content

NOTÍCIA

PUBLICITAT

“La inclusió de la dona dins la colla de dimonis comença aquest 2023 però continuarà i arribarà molt més amunt”

La primera dona que s’enfundarà un dels vestits dels dimonis aquest 2023 només ballarà el dia del primer ball. No ho farà ni dia 16, ni dia 17, que són els dies grans de la festa. Una decisió que comparteixen el Patronat de Sant Antoni i l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor “És una passa, però en queden moltes per fer”, assegura Marga Cortès des de l’Assemblea. I així ho creu també el president del Patronat. “Que la primera dona balli dia 10 és un acord de les tres parts. Són nous temps, les coses han de canviar i la inclusió de la dona dins la colla de dimonis comença enguany, però continuarà endavant i arribarà més amunt”, assegura Antoni Gomila.

Més canvis, però a poc a poc
“S’ha acordat que sigui d’aquesta manera. El dia que una dona hagi de sortir a ballar dia 16 o dia 17 s’ha de sentir acompanyada i preparada tant emocionalment com físicament. Però això és una feina que ha de fer el Patronat”, explica la portaveu de l’Assemblea Antipatriarcal. “Allò que tothom vol és que la incorporació de les dones sigui de manera natural i no forçada”, afegeix Antoni Gomila. Una opinió que comparteixen des de l’Assemblea. “Les dones han de formar part del trull, han de ser una més dins la colla de dimonis, s’han de sentir part del grup i han de passar gust. Que una dona balli de dimoni dia 10 és un fet que obrirà un ventall. A partir d’aquí passaran coses. És el primer que demanàvem. Que hi hagués una primera dona que sigui un referent, un exemple, perquè moltes altres la segueixin”, argumenta Marga Cortès.

Qui és ella?
“Si en el cas dels homes mantenim separat el nom dels balladors dels de les figures dels dimonis, ho hem de fer igual amb les dones. També pel fet de ser una dona i ser la primera, estarà més exposada i és important que se senti segura”, Així explica la decisió de mantenir en secret el nom de la primera dona que ballarà amb els dimonis la portaveu de l’Assemblea Antipatriarcal, Marga Cortès. Unes afirmacions amb les quals el president del Patronat està totalment d’acord.

La primera, del planter
Abans de l’arribada de la pandèmia, el Patronat de Sant Antoni va organitzar un curs del ball de dimonis en el qual hi varen participar homes i dones. “És d’aquí on hem estirat per anar a cercar aquesta primera dona. Tenim un planter que va sortir d’aquell curs i la persona que ballarà surt d’aquest planter format”, detalla Antoni Gomila

Un Dimonió?
Ja són moltes les veus que donen per fet que la primera dona ballarà vestida de dimonió. Però des del Patronat no donen res per assegurat. “Sabem que aquesta primera dona ballarà de dimoni gros, de dimonió, de Sant Antoni o farà de Baciner, les opcions són aquestes, però no en confirmarem cap. El que sí que podem avançar és que la persona que ha de ballar s’ha provat el vestit, ha ballat amb la colla i el baciner ja ha dit que ella és una integrant més. No hi ha cap problema enlloc. Ara allò que importa és que balli”, expliquen des del Patronat.

I les dimònies, què?
“Continuaran Ballant”, assegura la portaveu de l’Assemblea Antipatriarcal. “Dia 16 tornaran a sortir perquè hem de celebrar el canvi que s’ha produït en totes les danses de Manacor i en moltes de les de Mallorca. Les dimònies no competeixen amb la festa de Sant Antoni, és una reivindicació que va molt més enllà i que també feim aquest dia”, afegeix Marga Cortès. “A mi no em molesta gens que les dimònies surtin al carrer amb aquesta lluita el dia de Sant Antoni. El seu missatge va molt més enllà”, aclareix el president del Patronat. “Les dimònies són un símbol de la lluita feminista que va molt més enllà del ball de figures, la incorporació de les dones a totes les danses és una petita batalla de la lluita que queda encara per fer”, sentencia Antoni Gomila.

Més dones
Des de l’Assemblea tenen clar que la incorporació de més dones al bessó de la festa de Sant Antoni és una tasca que recau damunt el Patronat. “Com s’han de seleccionar a partir de l’any que ve les dones que ballin és una cosa que han de fer ells”, afirma la portaveu de l’Assemblea Antipatriarcal. I sobre aquest assumpte el Patronat ho té clar. “El que passarà en el futur s’ha d’estudiar. Potser haurem de fer un altre curs o bé cercar noves fórmules perquè la gent, sobretot les joves i els joves, vulguin acostar-se al Patronat i a la colla de dimonis. Hem de veure quina és la manera d’engrandir aquest planter”, afegeix el president del Patronat de Sant Antoni.

“Engrandir” la colla
Tots aquests canvis “són compatibles amb què les famílies que tradicionalment han cuidat els vestits i han fet sortir els dimonis a ballar puguin continuar fent aquestes tasques. La colla actual continuarà ballant”, assegura Antoni Gomila. Crec que el concepte que hem d’emprar és engrandir. Hem d’engrandir la colla i el planter i fer que més gent tengui l’oportunitat de ballar”, matisa Antoni Gomila des del Patronat de Sant Antoni.

Possibles crítiques
Davant les possibles crítiques que la introducció de les dones en el ball dels dimonis pugui despertar, des de l’Assemblea Antipatriarcal ho tenen clar. “Moltes vegades ens acusen de radicals. I a mi m’agrada contestar que el que és radical, és no fer res davant situacions de desigualtat com aquesta. I davant els canvis, tothom reacciona”, explica Marga Cortès. “El Patronat té clar que la decisió que balli una dona és encertada i que hem d’anar cap aquí. A la gent li interessa que els dimonis ballin, que ho facin bé, que hi hagi unes bones festes”, afegeix Antoni Gomila. “Qui hi hagi davall els vestits dels dimonis no ens ha de preocupar. Tots passarem igual de gust de les festes”, assegura Antoni Gomila. Tot és criticable, però si volem provocar un canvi, hem d’unir forces, marcar objectius, negociar i fer un camí. I com a ciutadans i ciutadanes organitzats podem canviar moltes coses. Dia 10 en veurem un exemple”, conclou la portaveu de l’Assemblea Antipatriarcal.

PUBLICITAT

Back To Top
Search