L’il·lustrador Toni Galmés ha passat com a representant de Balears per la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya. Parlam amb ell de nous projectes i del que ha…

Ophélie Berton i Maria del Mar Riera, guanyadores de la VII Marató de Reciclatge Creatiu de Roba
“La roba feta a partir de material reciclat ha de ser útil. Si torna a quedar a l’armari, estam en les mateixes”, diu Berton.
Ophélie Berton i Maria del Mar Riera varen resultar guanyadores Marató de Reciclatge Creatiu de Roba, que va tenir lloc el passat 12 de desembre al Centre Flassaders de Palma. Es tracta de la setena edició d’aquest certamen que organitza la Fundació Deixalles en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient.
Ophélie Berton fa quatre anys que té portal obert com a cosidora a Manacor i acudia al concurs acompanyada per Maria del Mar Riera, alumna seva de Patronatge i Costura. Maria del Mar té ara desset anys i des dels quinze acudeix a classes amb Ophélie. De fet, diu la mestra de costura, “quan em va arribar el cartell del concurs ho vaig proposar tot d’una a Maria del Mar, perquè vaig pensar que ja estava preparada per prendre-hi part”.
La Marató consisteix en el disseny i elaboració de roba nova a partir de peces de robes de segona mà. Els participants trien les peces ja usades d’entre tot el material i a partir d’aquí confeccionen una nova proposta. Ophelie Berton i Maria del Mar Riera triaren sis peces, de les quals en varen sortir tres que varen esdevenir la seva proposta final i la que el jurat triaria com a guanyadores. “Tenint en compte el material i el tipus de teixit, vàrem triar la roba amb què volíem fer feina, férem un dibuix ràpid i començàrem a muntar les peces. No tens gaire temps per pensar que faràs i hi has de posar mà tan aviat com puguis”, diu Ophélie, que admet que al seu taller, “només faig feina amb teles noves, perquè treball en el desenvolupament de col·leccions de marques”.
El premi d’aquesta Marató de Reciclatge Creatiu ha consistit en 600 euros en metàl·lic. Per al segon classificat hi havia 300 euros, i per al tercer un cap de setmana a un refugi de muntanya. “No ens esperàvem guanyar”, diu Berton, que alhora afegeix que “totes dues estàvem ben nervioses i no sabíem què sortiria finalment”.
Per a aquesta modista instal·lada a Manacor, “està clar que hi ha gent interessada en la roba feta a partir d’altra roba reciclada, però això em pareix bé si aquesta roba ha de ser usada. Si torna a quedar a l’armari estam en les mateixes. En el concurs hi havia coses molt de passarel·la, molt guapes, però el concurs té sentit si la roba que en surt és útil, també”.