skip to Main Content

La Mostra entesa com “una filosofia de vida, de manera de pensar”

La Mostra de Teatre Escolar de Manacor ha vist créixer un gran nombre de directors. Tots ells coincideixen en destacar que és la responsable que el municipi compti amb un gran planter d’intèrprets i d’un públic aficionat al teatre

Francesca Pocoví: “Ensenyar una manera de viure i ser un poc persones”

Francesca Pocoví i Mostra de Teatre Escolar van fortament lligats. Un sense l’altre no s’acaben d’entendre. La directora de teatre, que formava part del grup dels Capsigranys, va ser una de les organitzadores de la primera edició aquell 1987, un any que recorda amb especial nostàlgia. “Era una cosa molt guapa com fèiem abans les coses, anar a xerrar amb la gent, fer ganes de jugar-hi”, explica.

Reconeix que des del primer moment, la Mostra “va ser un impuls perquè la gent s’acostumàs al teatre”, el que ha contribuït a la creació d’un públic educat en aquest art. Però assegura que del que n’està més orgullosa és “de veure tot aquest ramet de gent que es dedica al teatre i que ha sortit de la Mostra”. Perquè al final, entén que “és un joc i un aprenentatge”.

Durant el caramull d’anys que va treballar amb els alumnes de les escoles de Manacor, Francesca Pocoví va anar més enllà d’interpretar textos i ensenyar teatre. Va dedicar molt de temps en aconseguir la integració de tothom. Al final, el més important són les persones com a persones. I ella ho va portar a la pràctica. “Intentava ajudar a créixer a la gent com a persones, intentava fer grup”. I és per això que també “intentava ensenyar una manera de viure i ser un poc persones”.

Durant els anys que va dirigir espectacles de la Mostra, es va esforçar molt en “treure el millor de cadascú”.

Pep López: Transmetre la “il·lusió i amor pel teatre” als alumnes i públic de la Mostra

Des de la primera edició i durant trenta anys Pep López va dirigir obres a la Mostra de Teatre Escolar. Trenta anys d’intentar que “els alumnes s’enganxin a la il·lusió i amor pel teatre” que té ell, el que aconsegueix posant-se a “l’altura de l’al·lot” i fent-se “amic seu”. De descobrir que “si tens confiança, podràs fer moltes coses”. D’aquí ha après que “a vegades els actors i actrius són molt empegueïdors, però quan s’amaguen darrer un personatge, es mengen el món”. Han estat trenta anys de superar-se com a grup i veure com la Mostra “ha augmentat la seva exigència” per tal de poder arribar a “presentar coses gairebé professionals”.

També ha vist i viscut l’“explosió” de participants que va viure la Mostra després de la primera edició, però també com molts alumnes han triat el teatre com a sortida professional. Quan els veu, sent que pot aprendre coses d’ells i elles, el que “és molt especial”. Explica que també ha actuat sota la direcció d’un antic alumne, el que recorda amb molta il·lusió.

La Mostra és “una capdavantera de teatre escolar a totes les Illes” que amb els anys ha anat consolidant un gran èxit que es podria atribuir al fet que “la gent que estimam i hem estimat sempre el teatre, ho hem fet amb molt d’amor”.

Antoni Rosselló: “L’he viscuda, l’he vista créixer i, per tant, l’estim”

Antoni Rosselló és un clar exemple de persona cent per cent marcada per la Mostra de Teatre Escolar. Primer, hi va participar com a alumne. Després, com a director. Etapa que encara no ha arribat al seu final. Una vida lligada a ella, la qual considera que “és un engranatge molt fort” que ha aconseguit “crear una cultura i una realitat teatral molt potent”. Idea que comparteixen la resta de directors que apareixen en aquestes pàgines.

Apunta que la Mostra de Teatre Escolar de Manacor “és trepidant” quant al nombre de funcions que acull. “N’he dirigides, patides i disfrutades moltes”, assegura. I enguany, en aquesta 35a edició ja encetada, dirigirà un total de set espectacles pertanyents a gèneres i èpoques molt diferents. “Intentam fer textos clàssics, però també contemporanis”, comenta Rosselló.

Fa 22 anys que dirigeix alumnes de teatre de Manacor. Uns anys al llarg dels quals ha anat acumulant aprenentatges i experiències. Anècdotes que en el seu moment el van fer “patir, però quan ho penses amb a llunyania, ho recordes amb nostàlgia i una òptica molt divertida”. Al final, el teatre és en directe. És viu.

Fent un balanç molt positiu, Rosselló comenta com ha crescut dins la Mostra. “Alomillor ara, a segons quins muntatges o plantejaments les canviaria; però les feia de veritat”, explica. La Mostra ha estat un espai que l’hi ha permès evolucionar i ha vist com s’estrenava com a director: “venia com a actor i era com un repte, una responsabilitat molt guapa poder dirigir al·lots que ara fan la Mostra”. Funció que recorda amb “nostàlgia”.

Orgullós d’haver pogut aportar “un granet d’arena més en aquest món teatral de Manacor”. Perquè, per ell, “al final, és una filosofia de vida, de la manera de pensar, de viure, d’enfadar-se”. Una filosofia que l’hi ha deixat empremta i que, afirma, “sempre formarà part de jo i de la meva vida perquè l’he viscuda, l’he vista créixer i, per tant l’estim”.

Rosa Sunyer: “Gràcies a la Mostra hem arribat on hem arribat”

“Gràcies a la Mostra hem arribat on hem arribat; tot el teatre que es mou dins Mancor parteix d’ella”, assegura la directora de teatre Rosa Sunyer. “De qualque manera és un referent dins el teatre”, “allà on neix l’afició perquè gràcies a això la gent s’ha acostumat”. “Significa haver arribat on estam ara”, del que se’n sent orgullosa. Perquè han “creat cantera, però també afició”. Amb aquesta cita cultural que es repeteix any rere any, el nombre d’aficionats també creix i es consolida.

El sentiment d’orgull es repeteix quan veu que molts dels antics alumnes es dediquen professionalment al teatre.
Per Rosa Sunyer, la Mostra de Teatre escolar ha estat la seva “manera de viure”. Des de principis dels anys 90 que hi participa de manera activa, pel que són moltes les obres que ha dirigit. Assegura que “sempre s’intenta fer coses noves, però és inevitable no repetir”. I la veritat és que “passes gust de totes”. Però no només són espectacles el que ha viscut, també l’evolució de molts actors i actrius.

Back To Top
Search