skip to Main Content

La porcella, un 30% més cara

La inflació i la reducció d’animals a les explotacions han conduït els productors i distribuïdors a augmentar el preu d’aquest aliment

La porcella rostida és un dels plats més tradicionals per menjar aquestes festes de Nadal. És un habitual a les nostres taules. Ara bé, enguany, quan els clients han anat a les carnisseries a comprar-les, siguin senceres o a bocins, s’han trobat amb què el preu ha incrementat de manera notable.

I és que el preu final ha augmentat en un 30%, tal com explica la copropietària de la Carnisseria Nicolau, Maria Antònia Nicolau. De fet, el gerent en funcions de Càrniques Sunyer, Joan Sunyer, comenta que “amb el preu, ha passat tot el que podia passar”. Detalla que “ha començat a pujar de manera més agressiva, més prest que altres anys i és més car”. És a dir, que “va començar a pujar devers el mes de novembre, que és bastant aviat, i ha tengut pujades de 5 € una setmana, 5 € més la següent i 5 € la següent, cosa que no s’havia vist mai”. Un increment que ha afectat a totes les tipologies de porcella que hi ha al mercat, des de la porcella de llet fins a les més grosses de 10 quilos.

Un encariment, però, que té l’origen en les explotacions productores de porcs i porcelles. El qual després es trasllada als distribuïdors i als venedors. Ara bé, el propietari de Son Roca, Mateu Brunet, explica que és una situació que “ve d’enrere” i que implica la manca d’exemplars.

Indica que de cada vegada han de llevar més animals. En el seu cas, lamenta, que “tenia 200 truges i ara en queden 100, i que l’any que ve en podrien quedar unes 40”. De fet, comenta que si “no hi ha porcelles a Mallorca és perquè els abastidors han menyspreat el mercat, ja que no volien pagar així com toca el preu de cost d’una porcella”, per la qual cosa han hagut de llevar truges de manera progressiva de les seves finques.

Inflació econòmica

La inflació és un altre factor que ha incidit de manera important en l’encariment. Per una banda, en el cas de les explotacions, diu Brunet, han augmentat el preu perquè “una tona de pinso ens surt un 30% més car que fa dos anys i hi ha pinsos que quasi ho són un 50% i les porcelletes, que estan dins unes granges, estan amb unes instal·lacions que funcionen amb corrent, cosa que també ha pujat”. A més, diu, que el que “ens donen per les porcelles no ens basta per pagar el seu menjar”.

En resum,”el preu de cost és molt alt perquè les matèries primeres han pujat molt i s’han sacrificat el 50% de les truges de Mallorca amb un any, per la qual cosa enguany la porcella va cara i l’any que ve no n’hi haurà”, afirma Brunet.

I, per l’altra banda, els següents d’aquesta cadena, hi ha els distribuïdors. Aquests asseguren viure una situació semblant. Sunyer reconeix que també han hagut d’apujar els seus preus “en proporció del que ha pujat el nostre cost”. En gran manera, ho atribueix a “la pujada dels transports, les energies, el gra i el personal”, entre altres. De fet, afirma que estant en “una situació d’inflació, afecta a tot”.

A més, en el cas de la seva empresa s’hi afegeix el “hàndicap que no tenim escorxador a Manacor i a les porcelles les hem d’anar a cercar a Felanitx o a Palma”, el que també fa que incrementi el cost perquè haver de fer el trajecte implica que un dels treballadors es traslladi amb un camió, el que implica despesa en personal i en carburant. “Clar, tot ajuda al fet que pugi el preu, és una roda”,comenta.

El resultat

Si se suma la inflació i que els productors prescindeixen, de cada vegada, de més animals, es troben amb els preus disparats. De manera que, tal com afirma el propietari de Son Roca, “una porcella petita avui val 42 €; una porcella de 6 a 8 de canal, 75 €; i una porcella de 9 quilos per amunt, 78 €; però aquí l’hi has d’afegir l’IVA, de manera que si la que més es ven és la de 75 €, amb l’IVA sumat, puja als 82 € i després l’has de dur a l’escorxador per uns 6 € més per poder-la matar”, al que s’hi afegeix que la persona que “l’ha de repartir i vendre també ha de guanyar alguna cosa”. De fet, els distribuïdors, en el cas de Càrniques Sunyer, les venen enguany als seus clients per 95 € la porcella peninsular i a 110 € la mallorquina.

El que desemboca en l’afirmació de Nicolau, qui ha observat com el preu final ha augmentat un 30% en un any.
Per tant, com que de cada vegada queden menys animals, l’oferta disminueiax de manera considerable. I, si la demanda es manté, que és el cas, el preu puja.

A la carnisseria Nicolau, per exemple, segons diu la seva copropietària “de moment, ho han servit tot” i “hi ha més o manco la mateixa demanda que els altres anys”. Ara bé, reconeix, “el que passa és que demanen preus i els comparen, cerquen el preu”. A més a més, ha detecta que un 30% de la gent es va avançar a la pujada de preus de la porcella per Nadal i la va comprar abans, més barata, per congelar-la.

Back To Top
Search