Skip to content

La restauració del paviment de davant la basílica deixa al descobert sis noves tombes a Son Peretó

Amb la presència de la directora insular de Patrimoni Kika Coll i de ladelegada de Patrimoni de l’Ajuntament, Núria Hinojosa es presentà aquesta setmana in situ l’estat de les obres d’excavació a la basílica paleocristiana de Son Peretó.

Les tasques que s’hi duen a terme esperen comptar amb el suport del Consell de Mallorca. Ara mateixs’hi executa la restauració d’una zona ja intervinguda els anys vuitanta, ben enfront del baptisteri de la basílica, s’hi col·locarà un panell més , i també s’han fet uns sondejos a la parcel·la que va comprar l’Ajuntament fa quatre anys annexa a la zona excavada fins ara.
El codirector de les excavacions, Mateu Riera, explicà que “hem desmuntat el paviment d’aquesta zona de pas entre la basílica i aquesta estança que hi ha just davant”. Per a Riera, la troballa “més espectacular d’enguany ha estat el que hem trobat a la parcel·la annexa, només elevant superfície, i que hem trobat en molt bon estat de conservació, una cosa que no ens esperàvem perquè sabíem que els tractors hi havien passat i de fet ja hi havien trobat algunes pedres”. Les troballes que s’hi han fet tenen lamateixa orientació de lescases i la basílica tot i que encara no es pot concretar quin ús devia tenir l’estança que s’ha trobat. Tant podria ser un habitatge com un taller, “però ja sabem que no és una zona d’enterrament”.

Magdalena Salas, directora del Museu d’Història de Manacor, recalcà que “aquestes troballes ens ajuden a conèixer un poc més de primera mà com eren els segles VII i VIII, una de les èpoques més fosques de la nostra història”.

Per part seva, Núria Hinojosa va voler agrair “a l’equip que hi fa feina i també al voluntariat el seu esforç”, i remarcà “l’aposta pressupostària d’aquest ajuntament”. Hinojosa acabà dient que “l’important és que els manacorins coneguin el patrimoni, i per això demà mateix oferim aquesta jornada de pertes obertes amb la presència dels arqueòlegs encarregats de les excavacions”.

Kika Coll s’afegí als agraïments manifestats per Hinojosa i assegurà “el suport del Consell per mantenir i condicionar els espais arqueològics. Nosaltres hi continuarem posant el nostre granet d’arena”.

La feina de camp a Son Peretó va acabar dimarts mateix i a partir d’aleshores començava la tasca de laboratori. El 23 d’agost arribaran els estudiants dels cursos d’arqueologia cristiana, un total del sis, per continuar amb les tasques durant tres setmanes. La venguda d’aquests estudiants és possible gràcies al conveni signat entre l’Ajuntament i la Facultat Antoni Gaudí.

Back To Top
Search