Carme Gomila, regidora de l’àrea de Polítiques Transversals de l’Ajuntament, ens explica que la investigació del cas és en mans de la policia nacional i la policia local i que l’Ajuntament ha posat a disposició de la víctima tots els recursos de què es disposa.
La setmana passada, l’Ajuntament de Manacor emetia un comunicat de premsa en què declarava que “rebutja enèrgicament qualsevol tipus de violència sexual i contra les dones i està a disposició de la investigació policial”. Així mateix, el comunicat recalcava que “les agressions sexuals són un atemptat contra els drets fonamentals de les persones, a més d’un delicte, un greu problema social i polític i una forma més de violència masclista” i que “l’Ajuntament de Manacor posa a disposició de la persona agredida tots els recursos necessaris per a la seva atenció i recuperació, el màxim suport i solidaritat amb la dona i el seu entorn, a més del respecte per a preservar els seus drets i la seva intimitat”.
La regidora Carme Gomila, en ser requerida per aquesta publicació, ha explicat que no pot donar gaire detalls del seguiment del cas, atès que “quan hi ha un cas d’una agressió sexual, de violència masclista, qui té competència per actuar en primer terme és la Policia Nacional, tot i que moltes vegades la Policia Local, per proximitat, es troba al lloc dels fets i evidentment també hi actua. A més, existeix una unitat específica, la UFAM, que és qui realment té formació específica per actuar en tot el procés per acompanyar la víctima i de tot el tema de denúncies. Aleshore nosaltres, com a Ajuntament, no en coneixem tots els detalls, perquè és una investigació en curs i cal protegir les víctimes”.
Com ha actuat, doncs, l’Ajuntament, respecte d’aquesta presumpta agressió? Doncs, a banda d’informar la víctima dels recursos que té a l’abast, “una vegada denunciada aquesta agressió, la policia es va posar en marxa i uns dies després, amb el consentiment de ser víctima, es va fer públic el cas i es va demanar la col·laboració ciutadana, per trobar el presumpte agressor, que a hores d’ara no tenim notícies que l’hagin localitzat”.
D’altra banda, Gomila vol destacar que “nosaltres ja fa un parell d’anys que tenim en marxa unes taules de coordinació de violència masclista, on hi participen totes les administracions municipals, supramunicipals, etc., que fan feina al llarg del procés de violència masclista, tant de la víctima com de l’agressor. I quan passen coses d’aquestes i veus que tothom té clar com ha d’actuar, on ha d’actuar i en quin moment, evidencies que realment fa molta falta fer feina en xarxa i que aquestes taules de coordinació serveixen, i moltíssim!”.
Finalment, la regidora es lamenta que “és una vergonya que les dones no puguem gaudir dels nostres espais d’oci, que no puguem tornar soles a casa o que passem pena d’anar de festa”. Per tant, conclou, “qualsevol agressió masclista, LGTBIfòbica o racista, que també n’hi ha, s’han de denunciar i continuar fent feina en prevenció, perquè no s’han de normalitzar aquestes conductes”.