Skip to content

L’enllumenat a Manacor: què n’opinen les veïnades i els veïnats del municipi?

Les preguntes:
1. Trobes que hi ha llum suficient a Manacor?
2. Que en penses dels fanals LED?
3. Tens sensació d’inseguretat al teu barri per qüestió de llum?
4. Quins creus que són els llocs més mal il·luminats?

 

Rosa Barrientos, mestra i directora CEIP Mitjà de Mar

Rosa Barrientos explica que a Porto Cristo no hi ha llum suficient. En aquest sentit, explica que “ni tan sols es respecta ni el nombre de punts de llum ni d’intensitat lumínica”.
D’altra banda, pel que fa als fanals LED, creu que estan bé perquè “són més ecològics i eficients” però també pensa que “avui per avui, són insuficients”.
D’altra banda, pel que fa a la sensació d’inseguretat, explica que té la sensació de manca de llum i que això pot generar “por o perill”
Finalment, pel que fa als punts amb manco il·luminació, considera que en general la majoria dels carrers presenten manca de llum. “En ocasions perquè les faroles queden amagades dins els arbres” explica.
Segons Barrientos, la excepció a Porto Cristo serien la Ronda de l’Oest, la Carretera Coves i la Carretera de Son Servera”.

Margalida Prohens, comerciant

Margalida Prohens creu que si tots els llums estiguessin encesos segurament sí que n’hi hauria a bastament.”El problema és que fallen moltíssim i moltes vegades estan enceses durant el dia” explica Prohens.
Pel que fa als fanals LED, considera que “si estalvien energia, em pareix bé que els hagin canviat”. A més, afirma que el color del llum que fan no li desagrada.
Pel que fa al seu barri, diu que personalment mai ha tengut sensació d’inseguretat, sobretot perquè just té un fanal devora del seu portal però entén que hi pugui haver gent que en pugui tenir.
Prohens considera que un dels grans problemes és que hi ha moltes zones del centre que estan mal il·luminades. “Per exemple, el carrer de l’Estrella està gairebé sempre a les fosques i la plaça de l’Ajuntament també està poc il·luminada”.

Francisca Bonet, professora

Francisca Bonet és veïnada de Cala Anguila i diu que el nombre de faroles és suficient però alguna no funciona. “En aquest moment l’horari és el correcte, però alguna temporada s’encenen molt tard o s’apaguen molt prest, sobretot quan hi ha canvis d’hora” afirma. D’altra banda, diu que “encara en tenim pocs que siguin LED, però els que hi ha fan bastanta més claror”. En aquest sentit, considera que si hi ha un estalvi energètic i econòmic “benvinguts siguin, però també s’ha d’estudiar quina és la millor solució per combinar enllumenat suficient i poca contaminació lumínica que no molesti als animals nocturns que habiten la zona”.
“Quan funcionen en l’horari adient no sent inseguretat però si no funcionen fa molta fosca ja que hi ha cases que no estan habitades i no hi ha comerços que afegeixin llums al carrer.Pel que fa als llocs menys il·luminats creu que el pitjor és per baixar a la platja.

Bel Duran, mestra

Bel Duran respon rotundament a la primera pregunta: “no, en absolut. Manacor té un problema greu d’enllumenat” afirma.
D’altra banda, en relació als fanals LED instal·lats fa uns anys, pensa que “ tot i ser teòricament més sostenibles i econòmics no contribueixen a millorar la il·luminació del poble”. En aquest sentit, creu que el fet que la llum que fan enfoqui “cap avall i amb menys intensitat és un fet que disminueix la percepció de seguretat i deixa zones obscures entre fanal i fanal”.
Pel que fa a la sensació d’insegureta, afima que sí que la sent: “Visc per devora el col·legi La Salle i pels carrers del voltant existeixen diversos carrers que quan cau el sol queden gairebé a les fosques, amb alguns punts que per mi podrien considerar-se perillosos com entrades a cotxeries que estan fosques o cap de cantons on, fins que no ets a damunt, no s’hi veu si hi ha algú o no”.
Finalment, pel que fa a les zones més mal il·luminades afirma que Manacor és molt gran i podríem xerrar de moltes zones entre altres na Camel·la, la zona de l’Institut Mossèn Alcover o el Serralt: “El problema de la seguretat s’estén a tot el poble, Manacor no transmet seguretat els vespres, sobretot pel que fa a les dones i l’enllumenat hi juga un paper molt important.

Martí Truyols, advocat

Martí Truyols considera que hi ha carrers on fa falta més llum. “Al meu barri, el del Convent, hi ha carrers poc il.luminats, a més, de tant en tant els fanals no funcionen i els carrers queden a les fosques” explica l’advocat.
Pel que fa als fanals, explica que “si són els que pens, no em desagraden”. D’altra banda, quant a la llum que fan, creu que si n’hi ha suficients poden ser adequats: “el fet que la llum estigui focalitzada no deu ocasionar molèsties a la gent que viu a primeres plantes i tenen el fanal davant la finestra” puntualitza.
Quant a la inseguretat, explica que per una qüestió de llum no n’ha sentit mai. “Pot ser sigui perquè no m’he trobat a cap situació delicada” afirma. D’altra banda també pensa que hi ha altres motius d’inseguretat, com trobar-te habitualment pels carrers del barri a gent que es dedica a “activitats de dubtosa legalitat”. De totes maneres, entén que que hi hagi gent que se senti insegura: “A més d’una veïnada sé que no li fa gràcia passar de nit pel carrer del Pou Fondo” explica Truyols..
Finalment argumenta que potser que hi ha llocs que estiguin pitjor, però segons ell, el centre antic és la part que més mal il·luminada creu que està.

Núria Martí, administrativa

Núria Martí creu que hi ha molt poca llum i creu que els fanals LED no il·luminen gaire. “És una llum apagada, crec que si fos blanca, seria millor” explica. Pel que fa a la inseguretat, creu que n’hi ha molta: “Tenc por d’anar sola a la nit”. “El carrer Creuers està completament fosc, no hi ha ni un sol fanal i aquest és un exemple de tants” afirma. A més, explica que al seu carrer es va espatllar un fanal i no l’han substituït per un de nou.

 

 

 

Maties Adover, administratiu

Maties Adover considera que, en general no hi ha llum suficient a Manacor, “sobretot als carrers petits i mes allunyats del centre, alguns fins i tot es poden passar dies sense llum”.
Pel que fa als fanals. considera que n’hi ha que no fan suficient llum per iluminar un carrer i pel que fa a la inseguretat, diu que al seu barri no, ja que viu molt al centre. “De fet aquest Nadal a sa bassa es van passar tant amb els llums que era molest i tot”. Entre els llocs mal il·luminats destai ha algunes places com Sant Jaume o Ramon Llull.

Back To Top
Search