Skip to content

“Les fotografies són una excusa per parlar de salut mental, perquè hi reflexionem”

Parlam amb Joan Vidal ‘Xoxa’ (Santanyí, 1977), que presenta l’exposició fotogràfica Boira al gabinet de psicologia Vila de Paz. Són una sèrie d’autoretrats que parteixen de les seves experiències amb l’ansietat.

Com neix aquest projecte? Com definiries “Boira”?
El definiria amb el seu subtítol: és un projecte personal de salut mental. Són una sèrie d’autoretrats que vaig fer tot sol a l’any 2022. En un principi la idea no era fer una exposició, sinó que, arran d’una baixa que vaig haver d’agafar per ansietat, vaig començar a intentar descriure les emocions i les sensacions que sentia per mor d’aquesta malaltia a través de la fotografia. Per exemple, si no podia enviar-me el menjar perquè estava ansiós i em sentia bloquejat, idò intentava trobar una imatge que representàs aquella sensació, com la d’una corda fermada al coll. Hi ha gent que ho escriu, per exemple, per reflexionar-hi i comprendre millor el procés. Idò jo vaig fer el mateix, però amb fotografies.

Quin diries que és l’objectiu principal de l’exposició?
A mi m’agrada pensar en aquestes fotografies com una excusa per parlar de la salut mental. Si algú, a partir de veure l’exposició, pot pensar “jo tenc o he tengut experiències similars” i parlar-ne i cercar ajuda, ja em donaré per satisfet.

Fins ara, on s’ha pogut veure, la mostra? I on la podrem veure, a Manacor?
A l’octubre de l’any 2023 es va presentar al Centre de Salut Emili Darder, de Palma; i ara la presentam a Manacor, al gabinet de psicologia Vila de Paz. La inauguració serà dia 12 de juliol a les 19 h i l’exposició es podrà veure durant una setmana. Em fa ganes que pugui voltar.

Què t’ha ensenyat l’ansietat i com es reflecteix en la teva fotografia?
Jo sempre he fet imatges molt fosques, sobretot quan era més jove, i potser era una manera de treure l’ansietat que tenia, sense jo saber-ho. També m’ha agradat sempre tocar temes socials, fer retrats de rodamons, de gent en situacions difícils… Supòs que això també és en resposta al que jo estava vivint internament, volia ajudar la gent.

Creus que l’art pot ser un remei o, almenys, un bàlsam, per a tractar aquests problemes?
Jo crec que és molt important que les persones que tenim inquietuds artístiques emprem les nostres destreses com a eina d’autoconeixement.

Tens altres projectes en marxa?
Ara tenc un projecte de natures mortes que se dirà “Naturalesa nostra”, en homenatge a Toni Catany, un dels grans mestres de la disciplina, que va fer grans treballs en aquest gènere. Consistirà a fer fotos de bodegons amb una càmera Polaroid modificada i amb una pel·lícula que ja no existeix, que ha caducada.

Back To Top
Search