Skip to content

Les pèrgoles de la plaça Sant Jaume tenen plaques solars de doble cara que generen un 30% més d’energia

També s’han instal·lat cinc nous punts dobles de càrrega de vehicles elèctrics a l’aparcament municipal subterrani

La plaça de Sant Jaume té dues noves pèrgoles cobertes de plaques solars de doble cara, les quals s’han instal·lat amb les obres de la primera fase de la remodelació d’aquest espai feta per la SAM i que ja han acabat. Per fer-les, s’ha reutilitzat part del material de les que hi havia abans i estan completades per pilars de ferro, bigues de fusta i cossiols amb plantes. En total, s’han instal·lat 173 mòduls que tenen una potència de 93,42 kW el que suposarà una producció de 126.277 kW i un estalvi econòmic de 41.655 € anuals.

Amb tot, destaca que les plaques bifacials també aprofiten l’energia que es reflecteix a terra. D’aquesta manera genera un 30% més d’energia que les plaques que només n’absorbeixen per una cara.

L’Ajuntament ha invertit 494.000 € en aquest projecte i d’aquests, 300.000 € han estat subvencions pel Consell de Mallorca. Segons han calculat, la institució municipal haurà rescabalat l’import aportat en tres anys i mig.trepadores.

Punts de recàrrega

L’objectiu d’aquesta instal·lació és abastir les necessitats de subministrament elèctric de l’aparcament de Sant Jaume, incloent-hi l’alimentació dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics que hi ha a l’interior.

Amb tot, la intervenció d’aquest espai també va acompanyada de cinc nous punts dobles. S’afegiran als tres que ja hi ha, elevant el nombre total a vuit punts dobles. Això vol dir que podrà donar servei a 16 vehicles a l’hora.

El batle de Manacor ha dit que obeeix a la intenció que l’aparcament de Sant Jaume tengui petjada zero.

Continua l’activitat

Les pèrgoles no impedeixen ni limiten l’activitat social i cultural que s’hi duia a terme fins ara. De fet, estan pensades perquè s’hi puguin continuar fent actes de gran format, com ara concerts, a baix. “No volíem perdre la versatilitat de la plaça”, ha dit el batle Miquel Oliver durant la presentació del projecte aquest dilluns.

Així mateix, han explicat que davall la pèrgola situada a la part alta de la plaça s’hi posaran els jocs infantils. Serà amb la segona fase de les intervencions planificades. Hi haurà més ombra i la zona serà més gran que l’actual, la qual compta amb un sol joc.
La segona fase també preveu un laberint de material reciclat perquè els infants puguin jugar, més zones verdes, més arbres que donin ombra i canviar les jardineres perquè siguin més grans. A més de llevar les fonts que hi ha enmig de la plaça, només quedarà la dels peixos. En conjunt, ha afirmat Oliver, “farà la plaça més amigable”.

Està previst que hi inverteixin prop de 200.000 €, segons recull el pressupost general.

Back To Top
Search