skip to Main Content

“Li veig molt bon futur, però falta resposta institucional”

El director de la Fira de Teatre Infantil i Juvenil, Jaume Gomila (Manacor, 1964), explica que han fet un “esforç titànic” perquè la FIET torni a Vilafranca. Ho farà de dia 14 a dia 17 amb prop 38 espectacles.

Com s’ha preparat la FIET d’enguany?
Amb un esforç sobrehumà. Hem fet una feina titànica. Quan hi ha una aturada en sec, tornar a arrencar no és fàcil. Si a cada fira és tornar a començar, en aquest cas començàvem de més avall. Vàrem haver de contractar gent nova i demanar noves subvencions. El voluntariat ha estat essencial per tornar a posar-ho tot en marxa. Dona la sensació que anem a contracorrent.
Quina diferència hi ha respecte a altres anys?
Evidentment no podem fer els espectacles itinerants, que era aquella festa del món del teatre i les famílies. Però hem de mirar la part positiva i hem programat una sèrie d’espectacles al carrer amb entrada i aforaments limitats. A més a més, tenim una sèrie d’espais nous per tal de controlar l’accés, entre els quals hi ha Ca Ses monges i un espai que ens ha cedit l’Església. També mantenim la taquilla digital, que s’ha potenciat.
Entre dia 14 i dia 17, quants espectacles podrem veure?
Hi haurà 38 espectacles diferents, però la majoria fan dues o tres funcions a 14 espais diferents. Per tant, hi ha entre 80 i 90 representacions. Hem mantingut el 99% de les companyies que havien de venir a l’edició del 2020. Són espectacles molt bons, de qualitat i diversos. De teatre, titelles, dansa contemporània, clown o circ. Juvenils, de 0 a 3 anys i per a tots els públics. Enguany no hi haurà companyies internacionals.
Hi ha algun espectacle que s’hagi de destacar?
No en puc triar un. Però que torni Guillem Albà, que ha fet un salt a la difusió internacional, és un orgull i serà l’espectacle inaugural. Els espectacles catalans i els mallorquins tenen una qualitat immillorable. També hi ha un espectacle de baldufes que pot agradar aquí i a la Xina continental.
Quina previsió teniu?
La gent en té moltes ganes. Vàrem obrir les inscripcions en línia fa pocs dies i hi ha molts espectacles que ja estan complets. A la fira del meló vàrem oferir abonaments i en vàrem despatxar prop de 70.
Ja són 19 les edicions que heu fet de la FIET. En quin estat de salut es troba?
La FIET té una mala salut de ferro, som molt caparruts. El públic i les companyies ens estimen molt. Volen venir perquè es mou el mercat, el poble està implicat i el públic és agradable. Però és dolenta pel finançament. L’any que vàrem tenir més pressupost va ser de 130.000 euros, entre que les més petites de la COFAE en tenen en torna als 500.000. Aquest 2021 farem la fira amb uns 89.000 o 90.000 euros. No ho podríem fer sense els voluntaris.
El teatre infantil i juvenil continua sent molt important. Quin futur pronostiques a la FIET?
El públic està ben consolidat i es fa molt bona feina. És una fira que demostra els seus valors i té un atractiu turístic que hem d’explotar. La indústria és precària, però s’ha de consolidar. Li veig molt bon futur, però falta resposta institucional.
Back To Top
Search