skip to Main Content

Llevant en Marxa duu 25.000 quilos de material sanitari i productes essencials a Ucraïna

El manacorí Joan Amengual va participar en una expedició per dur material sanitari i aliments bàsics fins a la frontera d’Eslovàquia. El que més li va impactar, explica, va ser veure amb els seus propis ulls la situació de guerra i el tens ambient en aquella regió.

Un comboi de l’ONG Llevant en Marxa ha viatjat fins a Ucraïna amb tres furgonetes i un tràiler carregats d’ajuda humanitària. Estava format per 11 persones, una de les quals és el manacorí Joan Amengual, membre voluntari de l’organització. Precisament és ell qui explica que “l’origen de la campanya neix d’una reacció per part del president, Toni Mesquida, davant la situació del conflicte; igual que ja vàrem fer l’any passat davant el terratrèmol d’Haití”.

Amb la decisió presa, es varen posar a treballar per recaptar productes. Concretament, varen recopilar -per posteriorment triar, classificar i inventariar- material sanitari d’urgència, material quirúrgic i aliments i productes de primera necessitat. Amengual destaca la gran presència de potets, llet en pols, pastetes i bolquers pels més petits. En total, calcula el voluntari de Llevant en Marxa, que varen aconseguir prop de 25.000 quilos d’ajuda humanitària repartits entre 43 palets, el 40% dels quals estaven plens de material sanitari.

La campanya de recollida es va dur a terme arreu de Mallorca i varen col·laborar ajuntaments, empreses privades i persones particulars. Sumen, aproximadament, un centenar de donacions.

Amb tot empaquetat i havent fet contactes al país en guerra gràcies a l’ajuda de la ucraïnesa resident a Mallorca Sikvya Skyvka, només quedava iniciar el viatge. Una expedició que es va allargar des de diumenge 3 fins al dijous 7 d’abril. El primer objectiu era arribar a la ciutat de Kosice per poder travessar la frontera i entrar a Ucraïna, això sí, en un territori declarat neutral en el conflicte. “Allà ens esperava el grup de voluntaris d’Ucraïna que s’havia preparat per recollir el material, el varen carregar i el varen entrar cap al país: aquest dimarts ens han comunicat que ja ha arribat al destí final, que són els pobles i ciutats a prop de Kíiv”, explica Amengual.

En territori ucraïnès

El camí per arribar al territori neutral va ser relativament fàcil. L’expedició, però, es va complicar “una vegada vàrem passar la frontera, que ens vàrem trobar amb una zona de control molt exhaustiu completament militaritzada pel govern eslovac i ucraïnès”, detalla Amengual. Allà, relata, “no sentíem bombes ni res, el conflicte estava enfora, però la sensació era de guerra”.

Entre arribar, passar els controls, esperar que fos el seu torn i entregar el material a la secció humanitària del Club Rotarys varen estar en aquest indret al voltant d’unes cinc hores. Temps suficient per “prendre consciència” de la gravetat de la situació. Varen veure combois militars que entraven al país i un degoteig constant de dones i infants que arribaven a peu. Tot en un entorn silenciós i tens. “Quan ho veus, perquè ho sabem, és quan te n’adones compte que és una situació molt desesperant i això és el que més impacta”, comenta el manacorí.

Foto: Guillem Deyà

Back To Top
Search