Skip to content

La majoria dels casos de Xylella Fastidiosa es concentren al Llevant de Mallorca

El Llevant de Mallorca és la zona més afectada per la plaga de Xylella Fastidiosa que ja s’ha estès per tot l’arxipèlag. El causant de la malaltia que ataca arbres i arbusts és un bacteri que provoca que s’assequin les branques i pot acabar causant la mort de la planta. Segons les dades facilitades per la Conselleria de Medi Ambient, dels 71 casos positius que s’han confirmat a Mallorca 58 s’han detectat en un radi de 10 quilòmetres al voltant de Porto Cristo, que és on es declarà el primer brot de Xylella Fastidiosa, el novembre de l’any passat.

Tres mesos després la plaga s’ha estès també a Eivissa, i ja són 92 els positius declarats a les Illes Balears. Pel que fa a Mallorca, s’ha detectat el bacteri en set oliveres, catorze ullastres, nou polígales, tres cirerers, una prunera i trenta-set ametllers, mentre que els positius d’Eivissa han estat en dos baladres, setze oliveres, una polígala, una mimosa blava i una lavanda.

El Govern ha explicat que l’any 2012 la plaga ja era present a les Balears i ha mostrat imatges d’un ullastre afectat ja per aquestes dates. Però el crit d’alarma més recent es va produir el passat mes de novembre en un centre de jardineria de Porto Cristo. Des de llavors ençà l’expansió del bacteri ha anat agafant força i s’està estenent des de Llevant cap a l’interior i el sud de l’illa.

El bacteri és transportat per un insecte i afecta una gran varietat d’arbres i arbusts obstruint el vasos conductors de les plantes i impedint el pas de l’aigua, això provoca que les plantes s’assequin i acabin morint per falta d’aigua.

De l’eradicació a la contenció
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, es va reunir dimarts amb les organitzacions agràries, les denominacions d’origen, els viveristes i els consells insulars competents en agricultura, i els presentà un esborrany de resolució per la qual es declara l’existència de la plaga de Xylella Fastidiosa a tot el territori de les Illes Balears.

Aquesta resolució comportarà canviar el protocol d’eradicació —que es va aplicar en el primer brot detectat a Porto Cristo, el passat mes de novembre— pel de contenció, que comporta que s’han d’eliminar només les plantes infectades. Els protocols europeu i estatal aplicats inicialment preveien l’eradicació de totes les plantes susceptibles d’estar afectades en un radi de 100 metres i l’establiment d’un perímetre de seguretat de 10 quilòmetres. Aquestes són les mesures que es prengueren el passat mes de novembre i que suposaren l’eliminació de 1.921 plantes.

Des de la Conselleria descarten aplicar ara aquest protocol perquè seria massa dur per al sector agrari ja que s’haurien d’eradicar milers d’arbres.

Back To Top
Search