Skip to content

Manacor gaudí d’una Nit de l’Art d’expositor

Art i cultura tornen a omplir els carrers del poble en una proposta que intentà conjugar un plantejament participatiu amb la professionalització del sector artístic.

Grup d’artistes en la inauguració
Parlaments durant la inauguració de la Nit de l’Art Manacor km 0

Feia ja dos anys que l’esperàvem, i és que, després de la primera edició el 2022, l’any passat els manacorins quedàrem amb ganes d’una altra Nit de l’Art. Des del departament de Cultura sembla que n’eren conscients i organitzaren, per aquest passat dissabte 15 de juny, la Nit de l’Art més local. Així, amb la voluntat d’apropar als vilatans l’art creat per artistes locals o amb arrels al municipi, poguérem gaudir de la Nit de l’Art Manacor km 0.
La basca empenyia fort a primera hora de l’horabaixa. Els assistents a l’acte de presentació al carrer Major arribaven acalorats i il·lusionats alhora per viure una altra nit de frenesia cultural a la capital del Llevant. L’acte d’inauguració, presidit pel batle, Miquel Oliver, el regidor de l’àrea de Cultura Ferran Montero i el tècnic Llorenç Carreras començava amb la presentació de l’exposició dedicada a la figura de Llorenç Ginard, “l’artista del poble”, amb les obres de la col·lecció familiar, prestades pels parents de l’artista, també assistents a l’acte. En aquest sentit, Llorenç Carreras explicà que la majoria de les escultures de Ginard “són de fets populars i d’aquí ve això de ‘l’artista del poble’: tenim el Simó Ballester, el vincle amb el trot, la perlera, el moretó i també l’escultura de la plaça de la Indústria dedicada als fusters i ebenistes de Manacor”.

Proposa d’Una Casa, de La Tangenta
Taller d’ofrenes 2.0, a càrrec de Julià Penedès
Brodat col·lectiu, a càrrec de Biel Parreta

A l’acte d’inauguració, Llorenç Carreras volgué donar les gràcies als artistes per les facilitats mostrades i als propietaris dels espais, la majoria de caràcter privat o comercial. A més, afegí que “Una de les coses que hem procurat és prioritzar l’obra i trobar una simbiosi entre l’espai, l’obra i l’artista, que és una manera també d’oferir un respecte cap a l’obra i obrir-la a la gent, una manera de trencar aquesta paret que hi ha entre l’art i la gent”. Al seu tron, el responsable de Cultura, Montero, no oblidà el caràcter participatiu de la jornada i volgué agrair a tots els implicats la feina per fer possible la celebració d’aquest esdeveniment cultural amb més de 40 artistes distribuïts per una quarantena d’espais.Les propostes foren moltes i ben variades. Les primeres activitats, aptes també per a un públic infantil, anaren donant pas, ja entrada la nit i arribada la fresca, a activitats pensades per al visitant adult. A més de les exposicions, la majoria a espais comercials, galeries o edificis històrics de la ciutat, s’hi pogueren veure altres mostres artístiques, com la sorprenent dansa vertical o la proposta sinestèsica d’Aromes líriques. També hi hagué tallers participatius, com ara el brodat col·lectiu de Biel Parreta, amb la participació de brodadores de la vila. Els tallers d’ofrenes de Julià Panedès; de grafiti, Pintam Herois de Rondalla; i de pintura amb corda, de mà·art, també foren tot un èxit. Així, els visitants a la Nit de l’Art, no només eren consumidors d’art, també hi prengueren part activa.

Tertúlia radiofònica

Alguns s’animaren, fins i tot, a mostrar al públic les seves propostes d’arts visuals, literàries, escèniques i musicals a l’espai del Micro Obert. Les performances i espectacles itinerants, concerts i altres intervencions, com les de Totsol Club, i altres instal·laccions participatives, foren un dels plats forts de la nit. El degoteig de gent que acudia a prendre part en les propostes del Col·lectiu Güilis, Anava en bicicleta i em van dir terrorista; i de La Tangenta, Una Casa, fou constant. Els primers ens proposaven una reflexió conjunta sobre l’espai públic i els segons, posaven al centre del debat la qüestió de l’habitatge en una instal·lació participativa amb una versió per a nins i una per a adults. Tampoc faltaren els espais de reflexió sobre l’art, com ara la tertúlia radiofònica dirigida per Anna de la Salud, on es va pensar i debatre el model de nit de l’art i el paper que ha d’adoptar aquesta en la dignificació de la feina artística. Ens demanam si una nit com la de dissabte ajuda o no en aquesta dignificació i a lluitar contra la precarització del sector. El caràcter participatiu de la Nit de l’Art ens convida a plantejar-nos si aquesta ha de ser una plataforma per a qualsevol expressió creativa i com afecta això a la professionalització artística.

Moment del concert de Joana Gomila i Laia Vallès
Concert de La Fada Despsitada

La música feu acte de presència ja a partir de primera hora de la tarda amb els concerts de La Fada Despistada, que empoderà els nostres infants i adults amb la companyia del grunge més manacorí. Més tard, els amants del jazz pogueren gaudir del quintet de S’Escat. Altres propostes musicals amenitzaren també la jornada, que acabà amb els concerts a la plaça de Sant Jaume a càrrec de Joana Gomila i Laia Vallès i Jansky. El PD Toni Garriguel·lo s’encarregà de posar punt final a la jornada esgotant els darrers valents amb el seu repertori més ballable.

Back To Top
Search