Skip to content

Manacor, més de dretes i més espanyol que mai

Les eleccions europees confirmen la pujada del Partit Popular i de Vox. El populista Alvise Pérez frega el cinc per cent dels sufragis amb prop de 500 vots. La participació gairebé no va arribar a un terç del cens convocat als comicis.
Tal com ja havien vaticinat les enquestes, Europa, després dels comicis de diumenge passat, mira més a la dreta que mai. I Manacor no n’és cap excepció. Amb una participació baixíssima, només 10.357 dels 30.369 electors convocats acudiren a les urnes, els partits de dretes i de tall espanyol han copat les primeres posicions de la taula electoral. El Partit Popular ha estat el vencedor de les eleccions a Manacor. Gairebé 1.000 vots més li han servit, també, per duplicar en percentatge de vot. Així, del 17,93 per cent dels vots obtinguts el 2019 ha passat al 34,05 d’aquesta vegada. Ha aguantat el tipus el PSOE, que ha perdut molts de vots pel camí, però ha mantengut el percentatge de  vots de fa cinc anys. L’extrema dreta de Vox apareix com a tercera força a les Europees, i passa d’un 6,33 per cent dels vots a un 11,49.
Per trobar el primer grup d’obediència no espanyola cal que arribem a la quarta posició, ocupada aqueta vegada per Ara MÉS – Ara Repúbliques, que compta a les seves files amb membres d’ERC i de MÉS per Mallorca, entre d’altres. Tot i que pateix una lleugera davallada en vots, manté un percentatge encara superior al 10 per cent, i molt semblant als resultats del 2019.
Sens dubte, la gran sorpresa d’aquesta convocatòria ha estat la irrupció de “S’ha acabat la festa”, un partit ultraespanyolista liderat per l’instagramer Alvise Pérez, amb prop d’un milió de seguidors a la xarxa. Sense participar a cap debat ni presentar cap casta de programa electoral, Pérez ha obtingut a Manacor 472 vots, més que SUMAR i més que Podem, per exemple, i s’acosta al 5 per cent dels  sufragis, afavorit també, cal dir-ho per la baixa participació. Al conjunt de l’Estat, Pérez ha traspassat la frontera dels 800.000 i ha obtingut tres eurodiputats, els mateixos  que Ara Repúbliques i Sumar, un més que Podem, i dos més que Junts, per exemple.
Com a dades curioses a les eleccions manacorines, cal destacar els escassos 124 vots de Junts i Antoni Comín i l’enfonsament definitiu de Ciutadans, amb només 37 vots. Els nostàlgics del feixisme que no es conformen ni amb la modernor de Vox ni amb l’extemporenaïtat d’Alvise Perez, han decidit votar Falange Espanyola. Parlam de cinc ànimes que voldrien tornar al terror del 36 i a la dictadura franquista.
No hi ha dubte que la baixa participació genera un biaix important entre la quantitat de vots obtinguda i el percentatge que això suposa en el total dels sufragis.  L’any 2019, per la coincidència amb les eleccions municipals i autonòmiques, el percentatge de vot a les europees s’enfilà fins a cotes superiors al 50 per cent.
Tant l’independentisme com l’esquerra espanyola han pagat la situació de divisió en què es troben immersos, mentre que la dreta, i sobretot l’extrem dreta, han fet estralls a tot Europa. A l’Estat espanyol, Vox ha passat de quatre eurodiputats  a sis, mentre que a França el president Emmanuel Macron ha decidit dissoldre el Parlament davant la victòria de l’extrema dreta de Marine Le Pen, amb més d’un 30 per cent dels vots i 30 dels 81 escons que triava el país de Bernard Hinault i Jeannie Longo.
Back To Top
Search