Skip to content

“Vull penetrar el cervell de l’espectador amb el meu art”

Alice Oplatkova, artista txeca instal·lada a Mallorca des de fa alguns anys, va inaugurar aquesta setmana passada a la Sala Mäus l’exposició Brain Fuck, una mostra d’aire provocador al més pur estil  punk.
“Sempre intent provocarr l’espectador amb les meves creacions”, diu Alice Oplatkova, aquesta  artist txeca que, des que va arribar a Mallorca ha pogut donar llibertat al seu esperit i geni creatiu. “Vaig viure molt de temps a Alemanya, però allà no tenia temps per dedicar-me a la creació”, diu Oplatkova, que es defineix com una  artista autodidacta que, a més, va començar a pintar des de ben petita.
Pel títol de la  mostra, Brain Fuck, hom podria pensar que s’hi presenta una controvèrsia  entre la raó, més cerebral i contingut, i l’instint, més corpori, més intuïtiu. Però no, el que pretén l’artista txeca és “penetrar el cervell de l’espectador”. Com ho fa? Ella no parteix mai del llenç en blanc, sinó que abans de començar a pintar ja té unes idees que després es plasmaran damunt la tela, amb tècnica mixta de pintura acrílica i oli. “A partir de frases que he sentit pel carrer, fragments de pel·lícules, etc. començ a pintar, amb missatges  que mir que siguin provocadors, que penetrin la ment de l’espectador. I d’aquí ve el títol”.
El text té també una importància cabdal  en la seva pintura, que en ocasions també beu del collage. Les lletres negres, que recorden l’escriptura del punk dels vuitanta, se sobreposen a la pintura de tons majoritàriament vermells”.  Tot i que es reconeix hereva de la cultura punk, Oplatkova no creu que hi hagi una vinculació entre els seus  colors vermell i negre i la tradició anarquista. Sí que, en canvi, hi veu aquesta transgressió tan pròpia de l’art vuitanter. Per exemple,  amb la fotografia de promoció: “La férem a un bar de Palma, un bar d’aquests clàssics, freqüentats per homes  d’una certa edat. Quan  em varen veure damunt el tasser i vestida d’aquella manera, varen al·lucinar una mica”, reconeix divertida Alice Oplatkova. Quan li demanam qui creu que podria sentir-se més provocat per les seves creacions, explica que “persones majors, gent més conservadora, i potser fins i tot feminista”.
Ara la seva  exposició romandrà oberta durant la Nit de l’Art de divendres, i formarà part del seu recorregut, en el local de Mäus, situat a l’avinguda de Baix del Cos.
Mentrestant, els dimarts de les quatre a les vuit de l’horabaixa  la mostra també podrà ser visitada.
Back To Top
Search