L'empresari i polític Joan March i Ordines va ser un dels màxims exponents d'aquesta activitat, potenciant-la al seu poble natal per estendre-la fins al Llevant El contraban va marcar el…

Manacor reivindica els drets de la comunitat LGTBIQ+ amb el cicle Manacorinitats dissidents
També s’ha inaugurat un mural de Catalina Julve a l’IES Port Cristo
Des de dilluns 27 de juny fins al diumenge 3 de juliol, Manacor celebrarà la setmana de l’orgull LGTBIQ+ amb el cicle Manacorinitats dissidents. L’objectiu és promoure la sensibilització i el respecte per la diversitat a través d’un seguit d’actes i propostes adreçades a persones d’edats diferents com ara un monòleg a càrrec del jove trans Març Llinàs, una funció de microteatre de temàtica lèsbica, un contacontes, cinema a la fresca o una taula rodona amb gent del municipi de diferents edats del col·lectiu LGTBI que explicaran si Manacor és obert i respectuós o si tenim reptes de futur a plantejar com a societat.
Les entitats Ben Amics i Renou Col·lectiu també han participat en l’organització dels actes. De fet, han programat el concert Orgull Col·lectiu dia 2 de juliol a la plaça del Sol i de la Lluna de Porto Cristo.
Aquestes activitats són les primeres que s’organitzen al municipi per reivindicar l’Orgull. La delegada d’Igualtat de l’Ajuntament, Carme Gomila, detalla que des de l’administració municipal fan feina amb “l’oferta educativa amb tallers pensats per joves i adolescents sobre diversitat sexual, identitat i rolls de gènere”, però “és la primera vegada que programam activitats obertes a tota la ciutadania amb aquesta temàtica”. La iniciativa sorgeix perquè des de la seva àrea s’han temut que hi ha algun “que darrerament es posen damunt la taula temes que semblava que estaven acceptats, però alguns col·lectius qüestionen segons quines identitats o els drets de les persones trans”, explica Gomila. Al que afegeix que aprofiten “aquesta commemoració històrica per obrir el debat perquè a Manacor som un poble obert”.
Un mural LGTBI
Dimarts es va inaugurar el mural que ha fet Catalina Julve a la façana de l’IES Porto Cristo. “És un mural que supura respecte, llibertat i amor per totes bandes, són dos homes i dues dones que es besen”, diu la delegada.
L’artista es va inspirar en imatges antigues i va “seleccionar aquelles que pel fet de ser més antigues poden ser més dramàtiques”. Així, que les dues parelles que apareixen en aquest mural són fotografies extretes de l’any 1940, moment en què el món estava immers en la Segona Guerra Mundial. Julve detalla que la primera parella són dues dones lesbianes jueves que varen ser assassinades. Diu que la va elegir perquè li “va semblar interessant parlar d’elles pel fet que, amb la seva història, podia reivindicar moltes coses a l’hora”. De la segona imatge, en canvi, no han pogut saber quina història s’amagava al darrere.
“Manacor és plural”
Gomila aprofita la polèmica de la presentació de la setmana de l’Orgull a Palma per recordar que Manacorinitats dissidents ja estava programat. A més, explica que varen avançar la presentació del que es farà a Manacor per fer una “un poc de denúncia”. “S’han mesclat molts de temes com ara vendre l’orgull com reclam turístic, un entreteniment, una festa o anar a exposar aquesta realitat d’una manera molt comercial”.
Així, diu, que des d’Igualtat tenen clar que “l’orgull no és una festa” i els actes estan programats amb una mirada comunitària i lúdica.