skip to Main Content

“M’atrau anar sens rumb, aquest no tocar en terra, del qual ara ja en deim miquelangelejar”

La presentació de l’obra completa de Miquel Àngel Riera (AdiA Edicions) a càrrec de Pau Vadell i Bernat Nadal precedeix l’espectacle Fam de paraula i terra, homenatge a l’escriptor manacorí i a Damià Huguet per commemorar el vint-i-cinquè aniversari de la mort dels dos autors.

L’auditori del Conservatori de Manacor acollia dissabte la presentació de l’obra completa de Miquel Àngel Riera que publica AdiA Edicions dins de la col·lecció Ossos d’Or. Hi foren presents, l’editor, Pau Vadell i l’escriptor manacorí Bernat Nadal, qui s’encarregà de la presentació.
En la seva breu intervenció, Vadell va reivindicar la reedició “per encabir tota la poesia d’un autor que si desapareix de les llibreries, desapareixerà de l’imaginari de futures generacions”. Per la seva banda, Nadal va repassar els diversos títols que conformen l’obra poètica de Riera, destacant que “la militància de Riera era la llengua catalana”. “La poesia per jo és màgia i una font de sensacions, però no sempre s’entén a la primera, té diferents sentits i el lector que interpreta dóna vida al poema” explicava Nadal, qui va exemplificar l’argument amb el primer poema de Poemes a Nai, que comença amb el famós vers “t’estim, però me’n fot”. Repassant altres obres – Biografia, La bellesa de l’home o Llibre de Benaventurances, entre d’altres – Nadal va parlar de la reivindicació educada de Miquel Àngel Riera, “unes crítiques que sembla que passin desapercebudes”, de la vocació estètica de l’artista o de la capacitat d’augurar la seva malaltia en el seu darrer poemari, Pis de la badia.
Bernat Nadal va reclamar també un carrer que dugués el nom de Miquel Àngel Riera a la ciutat de Manacor i aprofità per demanar també, amb la presència del regidor de Cultura, un homenatge a l’historiador Sebastià Sansó, recentment desaparegut i als escriptors Gabriel Galmés i Jaume Santandreu: “no espereu que siguin morts per reconèixer la seva tasca” digué Nadal.


Fam de paraula i terra
Mar Grimalt, Salvador Miralles i Roger Pistola van agafar el relleu de l’esdeveniment amb la proposta multidisciplinària Fam de paraula i terra. Un recital poètic que homenatja Damià Huguet i Miquel Àngel Riera i és que l’any passat es commemorava el vint-i-cinquè aniversari de la seva mort. Dos autors ben diferents, que els tres interprets contraposen a través de les seves paraules. “He dit que nomia Miquel Àngel Riera i hi ha estones que no és veritat” reciten, d’una banda. “He volgut ésser en Damià Canova sempre: la resta és literatura”, reciten, de l’altra.
Tot plegat, amb un espai sonor contundent i alhora delicat, amb una il·luminació plena de màgia, amb mestratge dels intèrprets en la rapsòdia, amb música i humor. Sensibilitat i gamberrisme, en equilibri en un recital que defuig de tot allò que us ve al cap quan pensau en recital.

Back To Top
Search