skip to Main Content

“Me vull vestir de dimonió”, un conte per reivindicar que un altre Sant Antoni era possible

“Dins tota situació dolenta surt sempre una mica de llum”. Així parla Raquel Moreno, la il·lustradora manacorina del conta “Me vull vestir de dimonió”, una creació de Marga Serrano que sortirà al carrer en una coedició entre Purpurina Edicions i Port Gràfic, que serà l’empresa encarregada d’imprimir el conte. El volum es presenta aquesta setmana, concretament divendres dia 11 a les 20h a la Biblioteca de Manacor, en un acte que anirà a càrrec del professor de secundària Manel Santana.

Segons explica l’autora del conte, Marga Serrano, que alhora és la responsable de Purpurina Edicions, “és una proposta editorial conjunta”. Va ser Bàrbara Pont, de Port Gràfic, “qui em va proposar d’escriure un conte infantil sobre el dimoni de Manacor i vaig pensar en Raquel Moreno per il·lustrar el conte. Tenia clar que l’il·lustrador o il·lustradora havia de ser manacorina i jo ja la coneixia per una proposta que ens havia fet d’un conte il·lustrat per a adults”.

Serrano diu que “el conte explica la situació actual que vivim a la ciutat de Manacor. Un nin petit que arriba a ca la seva padrina i li diu que ha sabut que se suspenen les festes de Sant Antoni a Manacor”. Per a l’autora serverina, “ha estat un exercici d’empatia amb els nins i nines de Manacor que viuran per primera vegada aquesta situació de no tenir festes. Vol ser també una mica d’homenatge als nins i nines que han viscut aquest confinament”.

En aquest sentit, Serrano reconeix que no hi ha referències directes al confinament durant el conte, però sí que es tenen presents “les mesures de seguretat. Tots els personatges duen mascareta i es mantenen el màxim de persones que es poden reunir en un espai públic”.

Segons explica Raquel Moreno, la il·lustradora, “estaria molt bé que Sant Antoni es pogués fer així com hem mostrat al conte i que la gent pogués gaudir de la festa d’una altra manera”.

Moreno diu que “com a manacorina he fet foguerons molts d’anys i he cercat moltes coses de la festa. Hi volia ficar el màxim de detalls que Marga Serrano explicava.

No ha de ser fàcil per a una il·lustradora d’un conte infantil, on el dibuix expressiu és tan important, tenir la cara tapada per les mascaretes. En aquest sentit, matisa Moreno que “m’ajud molt dels gests del cos, els ulls i les celles també ajuden molt. A més, he de dir que al dimoni la mascareta li és un poc petita i en qualque moment li guaita la boca”.

Tot i que hi surten molts de detalls de la festa, el conte té sobretot tres personatges principals, que són Martí, el nin protagonista, la padrina i el dimoni. A banda, també hi apareixen els dos dimonions i Sant Antoni. Un altre membre de la comitiva santantoniera no hi ha tengut lloc: el baciner.

La il·lustradora ha tengut en compte Manacor, per això els qui llegeixin el conte hi trobaran façanes identificables, o detalls propis d’una casa típica mallorquina, com ara la foganya o els siurells. Molts de detalls ens explicaran en quin lloc de Manacor passa l’acció, que ocorre en els dies immediatament previs a la festa…

Raquel Moreno ha estudiat il·lustració a l’Escola de Disseny de Palma, i aquest serà el seu primer conte publicat en forma de llibre. Per a Marga Serrano ja serà el tercer volum, després de Llocs de memòria i Na Mati.

Back To Top
Search