[/pullquote]
En quin estat es troba la plaça?
Antoni Sureda: Hi ha uns productors que fa molts d’anys que hi són. No hi havia massa peticions per ocupar els llocs que s’anaven buidant… tot i que en aquests moments sembla que la cosa canvia… amb l’arribada d’agricultors ecològics i de l’agricultura emergent, que ja s’han interessat pels trasts de la plaça. Ara mateix estam tramitant el reglament de la plaça de les Verdures, amb la intenció, entre altres coses, de poder fer les concessions a curt termini, perquè la gent ho pugui provar.
Com està la peixateria?
Antoni Sureda: És molt demandada per la gent, per la necessitat de tenir peix fresc al centre de Manacor. Han començat les obres amb un termini d’execució de tres mesos. Se’n farà una adjudicació, com amb els trasts que ara són buits.
Què es pot fer per promocionar la plaça?
Maribel Bauzà: Els darrers anys s’ha fet bastanta feina. Amb el Vermutejant els dissabtes o tallers per a escoles i altres col·lectius. És cert que molta gent anava a la plaça, però les vendes no han millorat. No devia ser la via que havíem de seguir. L’altra via és el reglament i l’adjudicació de trasts. A la fi una de les decisions de cara a Nadal ha estat també un betlem a un dels trasts buits. Ens hem posat en contacte amb l’Associació de Betlemistes de Mallorca. Són betlems únics que només es lloguen, no es poden comprar.
Què va l’adjudicació d’un trast?
Antoni Sureda: Uns 500 euros anuals. La nostra prioritat és omplir i que hi hagi moltes de coses. No necessitam fets puntuals, sinó una continuïtat de dilluns a dissabte.
Pot passar que la plaça es desvirtuï si es donen trasts a venedors que no siguin estrictament de producte alimentari fet aquí?
Maribel Bauzà: El reglament ho preveu: productes alimentaris i sobretot fets aquí. Volem que cada trast pugui tenir les pròpies característiques, però alhora que sigui un mercat unificat, amb una uniformitat mínima.
Quants de trasts hi ha buits?
Antoni Sureda: N’hi ha cinc, i alguns d’infrautilitzats, d’un total de vint-i-quatre
I la possibilitat d’oferir productes alimentaris més elaborats?
Maribel Bauzà: Era una de les idees, obrir un horabaixa i que poguessin oferir el producte més fet, però els placers no ho han vist viable. Els mercats d’altres pobles i ciutats tots estiren cap aquí mateix.
Antoni Sureda: I també és necessari que es posi una associació de placers en marxa, perquè vagin més a la una.
Els placers antics es poden veure perjudicats per les noves adjudicacions?
Antoni Sureda: No se’ls posarà cap condició que ja no tenguin.